Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raid israelian asupra Siriei

Israelul a lovit o bază militară aeriană în nord-vestul Siriei, vizând un transport de rachete pentru mișcarea șiită libaneză Hezbollah. Informaţia a fost făcută publică joi, 31 octombrie, de canalul prin satelit Al-Arabiya. Un responsabil american a confirmat pentru CNN şi France Presse o "lovitură israeliană", dar nu a dat detalii asupra țintei.

"În trecut, țintele au fost rachete transferate Hezbollahului"...Atât s-a limitat să spună oficialul american, sub rezerva anonimatului. Responsabili ai guvernului israelian au refuzat la rândul lor să confirme orice informație cu privire la un astfel de atac. Citând "surse exclusive" pe care nu le-a numit, canalul cu capital saudit a declarat însă că "bombardamentul a vizat un transport de rachete sol-aer destinate Hezbollahului în Liban", referindu-se la puternica mișcare șiită libaneză ce luptă contra rebelilor alături de forțele siriene. La rândul lui, postul american de televiziune CNN, care citează un oficial anonim al administrației americane, a afirmat că avioane de luptă israeliene au efectuat atacul, vizând rachete și echipamente asociate despre care israelienii au crezut că puteau fi transferate Hezbollahului.

Anterior, şi Observatorul sirian pentru drepturile omului a raportat mai multe explozii asupra unei baze de apărare aeriană de lângă Latakia, pe coasta siriană. Această organizație care se bazează pe o rețea de militanți și surse medicale nu a fost însă în măsură să identifice originea exploziilor. În fine, o sursă din securitatea siriană a declarat la rândul ei că o rachetă a căzut în apropierea unei baze din această regiune, fără să provoace pagube. La începutul lunii mai, un înalt responsabil israelian a declarat că statul evreu a efectuat două lovituri aeriene în trei zile în Siria împotriva unor arme destinate Hezbollahului. "Ori de câte ori ajung în Israel informații asupra transferului de rachete sau armament din Siria în Liban, acestea vor fi atacate", a asigurat responsabilul israelian, referindu-se la Hezbollah, un dușman declarat al Israelului.