Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 180 de audieri în dosarul referendumului, în care este acuzat şi Liviu Dragnea

Peste 180 de persoane din Gorj şi Vrancea au fost aduse, vineri, cu autocarele, la Curtea Militară de Apel din Bucureşti. Ele sunt audiate ca martori în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, în care sunt judecaţi vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane.

Majoritatea celor aduşi la instanţă sunt persoane în vârstă. Ele susţin că nu au votat la referendumul din 2012. Totuşi, oamenii figurau pe liste ca prezente la vot.

Cele 140 de persoane din Gorj sunt din satele Bâlteni și Peșteana şi au mai fost audiate ca martori şi în 2012. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Judeţene Gorj, citate de Mediafax, oamenii au fost citați anterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa care judecă dosarul referendumului, pentru a se prezenta la audieri, la București, însă niciunul dintre aceștia nu a venit, astfel că magistrații au emis mandate de aducere pe numele lor.

Vineri dimineaţă, un ofițer a strigat de pe un tabel numele celor 140 de persoane, acestea urcând în ordine în trei autocare. Majoritatea celor care urmează să fie audiați sunt persoane în vârstă. Cele trei autocare sunt însoțite de un antemergător al Poliției și de un echipaj al Ambulanței Gorj.

Şi 43 de persoane din judeţul Vrancea sunt aduse la Bucureşti, vineri, pentru a fi audiate ca martori în dosarul referendumului. Majoritatea oamenilor sunt din localitatea Suraia.

În dosar, cercetat şi Liviu Dragnea

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul "Fraudă la referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

"Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.