Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nichita îi răspunde lui Antonescu: Pactul de coabitare a fost unul normal; e prea mult spus că Guvernul e paralizat

Pactul de coabitare dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta a fost unul normal, declară la RFI vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita. Asta după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat la Realitatea TV, comentând consecinţele pactului de coabitare, că "avem o ţară debilă în plan intern, care greu reuşeşte (...) să meargă înainte, în revigorarea economiei", el menţionând că există şi o paralizie a Guvernului şi a majorităţii.

Gheorghe Nichita spune că era nevoie de un pact de coabitare: "Pactul de coabitare al lui Victor Ponta a fost unul normal, pentru că a vrut să arate şi Uniunii Europene şi celorlalţi aliaţi din afara României că vrem stabilitate politică în România. Fugeau de noi investitorii, aveam mari probleme cu investiţiile în continuare, pentru că dacă nu e stabilitate politică, toată lumea fuge, sunt riscurile mai mari şi le e frică să vină. Şi atunci pactul de coabitare a dat un semnal Europei că putem merge mai departe".

Vicepreşedintele PSD susţine că în USL funcţionează "arta dialogului": "În USL noi putem să avem tensiuni, pentru că avem arta dialogului în USL. Eu am participat la foarte multe discuţii în USL, la foarte multe argumente şi contraargumente pe anumite proiecte, inclusiv pe descentralizare. Ne-am aşezat la masă şi le-am rezolvat. Sunt şi puncte de vedere diferite. Dar la urma urmei, acolo, arta dialogului funcţionează şi când luăm decizii, le luăm pe baza unui dialog, pe baza argumentelor".

 

"Guvernul nu este paralizat, e prea mult spus"

 

Întrebat dacă e de acord cu afirmaţia liderului PNL că există o "paralizie" a Guvernului, Gheorghe Nichita a răspuns: "Nu, este prea mult spus, pentru că Guvernul acesta a făcut foarte multe lucruri bune. Gândiţi-vă numai la fondurile europene cu un grad de absorbţie de 25%, constructorii sunt plătiţi în clipa de faţă în mod curent, nu la şapte-opt luni de zile, nu plimbaţi pe drumuri. Deci sunt multe lucruri bune, salariile, pensiile, faptul că se doreşte o descentralizare, să dea competenţe către teritoriu, de a apropia cât mai mult decizia de cetăţean, sunt lucruri bune, nu sunt toate perfecte, că nu ai cum să le faci, dar sunt lucruri bune".

 
Gheorghe Nichita, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Crin Antonescu, Victor Ponta şi pactul de coabitare