Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie își încheie prezența militară combatantă în Afganistan

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Prezența militară combatantă britanică în Afganistan a luat sfârșit după 13 ani, prin retragerea contingentului amplasat în provincia sudică Helmand.  Drapelul Regatului Unit a fost coborât duminică pentru ultima oară la Camp Bastion, principala bază militară a trupelor britanice din Afganistan. După 2014 vor rămâne în Afganistan circa 500 de militari britanici care vor avea rol de antrenare a armatei afgane.

Ceremonia marchează retragerea majorității celor aproape 4000 de militari combatanți rămași în această țară, ultimii 300 urmând a fi retrași definitiv foarte curând.

Marea Britanie a trimis trupe în Afganistan la scurt timp după atentatele din Statele Unite din 11 septembrie 2001, în vederea anihilării militare și politice a alianței dintre Al Qaeda și Talibani care controla țara, devenită centru de antrenament și rampă de lansare a multor atentate teroriste islamiste.

Militarii britanici au fost întotdeauna pe locul doi după americani ca pezență în Afganistan. Numărul maxim de militari amplasați a fost de 9500 în 2009, dar acolo au servit în total 140000 de militari, în stagii de șase luni.

Printre militarii care au luptat în Afganistan se numără Prințul Harry, nepotul Reginei, în 2008 ca locotenent și în 2012 căpitan și pilot de elicopter, sau caporalul de origine fijiană, Semesa Rokoduguni, recent selecționat în lotul de rugby al Angliei.

În cei 13 ani de prezență, 453 de militari britanici și-au pierdut viața în Afganistan și  multe alte mii au fost răniți. Trupele britanice au acționat mai ales în sudul țării, în fiefurile Talibanilor, una dintre zonele cele mai periculoase din Afganistan.

În comparație, în aceeași perioadă, trupele americane au suferit peste 2300 de pierderi de vieți omenești, dar la o prezență mult mai mare. România mai are la ora actuală 317 militari în Afganistan, numărul militarilor români uciși acolo în ultimii 12 ani ridicându-se la 23.

A meritat efortul?

La ora bilanțului, se pune întrebarea: a meritat acest efort care, pe lângă viețile omenești pierdute, a costat în total 19 miliarde de lire sterline?

Contra-amiralul Chris Perry, care a fost implicat în planificarea operațiunilor militare britanice în Afganisan este de părere că da.

“Am scăpat țara de Al Qaeda și de majoritatea Talibanilor”, a declarat la BBC contra-amiralul Perry.

“Forțele de securitate afgane sunt mai competente decât le consideră lumea și multă lume cu care vorbesc spune că sunt capabile să mențină controlul asupra centrelor urbane”, adaugă Perry.

El îi critică însă pe politicieni care nu au avut un plan coerent cu privire la Afganistan. Inițial, militarii britanici trebuiau să asigure protecția în vederea reconstrucției țării, dar treptat s-au văzut nevoiți să se angajeze în lupte cu Talibanii care s-au regrupat și controlează destule zone ale țării.

Alți comentatori se îndoiesc că armata și forțele de securitate ale Afganistanului sunt capabile să facă față singure asaltului Talibanilor.

Guvernul afgan, acuzat adeseori de corupție și incompetență, nu controlează decât zonele urbane și uneori este infiltrat de agenți ai Talibanilor.

Experiența Irakului arată că odată trupele străine retrase islamiștii revin în forță dând o lovitură puternică însuși scopului inițial pentru care Statele Unite sau Marea Britanie au intervenit inițial în țări ca Afganistanul.