Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un democrat câştigă primăria New York-ului

un-democrat-castiga-primaria-new-york-ului.jpg

Primarul democrat al New York-ului Bill de Blasio

New York-ul are, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, un primar democrat. Numele său este Bill de Blasio, în vîrstă de 52 de ani, fost funcţionar şi consilier municipal, care a propus electoratului o despărţire radicală de politicile predecesorilor săi republicani.

În discursul de victorie, ţinut nu în Manhattan, cum ar fi cerut tradiţia, ci în cartierul Brooklyn, citadelă a clasei de mijloc, Bill de Blasio a trasat liniile generale ale acestei despărţiri de politica predecesorilor săi republicani.

Nu avem nici o iluzie în privinţa magnitudinii problemei cu care ne confruntăm. Reducerea inegalităţii nu este o misiune uşoară; n-a fost, şi nu va fi niciodată. Ce s-a acumulat vreme de decenii nu poate fi rezolvat peste noapte, a punctat învingătorul, care a repetat în spaniolă leitmotivul campaniei şi programului său de guvernare.

Victoria categorică a candidatului democrat o reprezintă repudierea unui program şi, poate mai important, a unui stil de guvernare care i-a facut pe mulţi să se simtă excluşi sau dispretuiţi. Pentru De Blasio au votat masiv toate cele cinci cartiere, toate rasele, şi, cu excepţii minore, toate categoriile sociale şi profesionale.

Rezultatele au confirmat şi chiar amplificat previziunile sondajelor, ceea ce a contribuit la o anume apatie, la o prezenţă electorală sub aşteptări, cam un sfert din cei 4, 3 milioane de alegători înscrişi pe listele de vot.

Al 109-lea primar al New York-ului moşteneşte un oraş divizat care a fost, vreme de două decenii, un laborator al liberalismului economic. La suprafaţă, progresul este vizibil: metropola este mai curată şi mai sigură decît oricînd, climatul antreprenorial extrem de atrăgător. Sub această poleială se ascund însă realităţi mai puţin agreabile, în primul rînd pauperizarea care afectează, în forme mai mult sau mai puţin dramatice, aproape o jumătate din populaţie. Michael Bloomberg a devenit numele, întruchiparea acestui paradox, acestei dualităţi. Personalitate cu merite incontestabile, el era văzut favorabil, la finele ultimului său mandat, de 52% din electorat, acelaşi electorat care opta, în proporţie de 70%, pentru o schimbare de direcţie.

Bill de Blasio, candidatul democrat, a înţeles cel mai bine starea de spirit a electoratului, propunînd cea mai radicală ruptura de bloombergism.

În New York, testul politic crucial a devenit cum îţi propui să rezolvi chestiunea clivajului social. Bill de Blasio nu s-a sfiit să spună clar că va mări impozitele celor bogaţi, explică analistul politic John Nichols.

Agenda economică progresistă a învingătorului este o sabie cu două tăişuri. Baza fiscală a metropolei o constituie sectorul bancar, investiţional şi antreprenorial, cunoscut pentru sensibilitatea sa la orice semnal politic potrivnic. Administraţiile democrate dinainte de 1993 care au încercat să împovăreze fiscal clasa antreprenorială au asistat la un declin urban rapid, la o deteriorare dramatică a climatului social.

Există teama, în unele cercuri, că istoria s-ar putea repeta.

 
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor, despre noul primar democrat al oraşului