Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Nu cred că va exista un candidat unic al dreptei, nimeni nu-l vrea

cristian-preda-nu-cred-va-exista-un-candidat-unic-al-dreptei-nimeni-nu-l-vrea.jpg

Câţi candidaţi va avea dreapta politică românească la alegerile prezidenţiale din 2014?

Discuţiile privind unificarea dreptei vor avea loc probabil doar între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda. El se aşteaptă să apară patru-cinci candidaţi ai dreptei pentru Cotroceni.

Cristian Preda crede că nu va exista un singur candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din 2014: "Eu cred că vor fi patru, dacă nu chiar cinci. Lucrurile se vor tranşa în al doilea tur, pentru că noi avem şi o Constituţie care obligă la un anumit comportament, pentru că nu poţi câştiga din turul întâi, dacă nu faci jumătate plus unu din totalul membrilor înscrişi, adică 9,5 milioane de voturi aproape. Deci foarte probabil că la fel ca şi la alegerile din '92 încoace, se va câştiga în al doilea tur".

Întrebat dacă personal crede că nu va exista un candidat unic al dreptei, eurodeputatul a răspuns: "Nu, nimeni nu-l vrea. Faptul că se anunţă bune intenţii nu e echivalent cu acceptarea realităţii. Asta e un soi de reverie puţin bolnavă, aş spune, pentru că suntem într-o situaţie în care aşteptăm să vedem dacă partidul cel mai important (PSD-n.r.) va introduce un candidat în cursă, dacă testul europarlamentarelor va fi trecut de toate partidele care au ambiţia de a susţine un candidat şi aşa mai departe. Cred că nu trebuie să aşezăm căruţa înaintea boilor şi mi se pare mai important să căutăm acel proiect care să inspire, decât să manipulăm opinia, zicând că am fi generoşi şi că unul sau altul s-ar retrage la un moment dat în faţa unui sondaj. Bătălia va fi mult mai dură decât o prezintă unii dintre cei care îşi arată această generozitate, dar care în fapt sunt intoleranţi şi nu gândesc în termenii unui interes public, ci în termenii unui interes partizan foarte mărunt. Mă refer aici în primul rând la PDL, din păcate".

Cristian Preda crede că discuţiile privind unificarea dreptei "vor fi purtate doar între cele două tururi, cum s-a întâmplat de altfel din '92 încoace".

"Eu asta aş vrea, să revenim pe tărâmul realităţii dure şi probabil că lucrurile astea se vor întâmpla doar între cele două tururi. Dacă dintr-un motiv sau altul, discuţiile astea vor fi anticipate, cu atât mai bine, dar credinţa mea este că nu ne vom aşeza la masă decât între cele două tururi", precizează europarlamentarul, care-l susţine pe liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, la Preşedinţia României.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre unificarea dreptei şi candidatul la Preşedinţie