Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frunda: Acordul privind gazele din Rusia este cel mai mare rezultat politic în toată criza ucraineană

Acordul încheiat joi seară de Rusia, Ucraina şi UE privind livrarea de gaze până la primăvară este cel mai mare rezultat politic din criza ucraineană. Declaraţia a fost făcută la RFI de Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat joi seară la Bruxelles un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015.

Gyorgy Frunda salută acest acord: "Eu cred că în toată criza aceasta ucraineană şi a conflictului din regiune, această înţelegere este cel mai mare rezultat politic, pentru că sunt convins că pe lângă ceea ce apare în document au fost şi alte înţelegeri. Nu uitaţi de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite Federaţiei Ruse, nu uitaţi de răspunsurile pe care Federaţia Rusă le-a aplicat, necumpărarea unor produse din ţările membre ale Uniunii Europene, Polonia pierde un miliard de euro numai din agricultură pe an, prin refuzul importurilor din Polonia de către Federaţia Rusă".

"Deci eu cred că înţelegerea este mai amplă şi cred, sper că va avea o urmare în martie viitor. Până atunci, Ucraina trebuie să găsească soluţii economice, să aibă posibilitatea plăţii gazului în viitor, pentru că Uniunea Europeană te ajută o dată, te ajută de două ori, dar după un timp ai nevoie de resurse proprii, ca să poţi plăti gazul pe care îl consumi în ţara ta", conchide consilierul onorific al premierului.

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre acordul Rusia-Ucraina-UE privind gazele