Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale 2014: Cine sunt cei 14 candidaţi?

Românii sunt chemaţi la urne duminică, 2 noiembrie, pentru a-şi alege preşedintele. În cursă s-au înscris 14 candidaţi, dintre care Victor Ponta şi Klaus Iohannis au şansa de a intra în turul al doilea. Printre aspiranţii la fotoliul de preşedinte se numără un om de afaceri capitalist, care vrea să reînvie PCR, un avocat şi şeful de cabinet al lui Laszlo Tokes.

La alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie candidează 14 persoane.

Premierul Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la Presedinţie.

Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. Este preşedintele PNL, a fost primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia de şef al statului după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.

Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) are 41 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la Preşedinţie. Este o apropiată de-a preşedintelui Traian Băsescu şi a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în Guvernul Boc. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit apoi lider PMP.

Monica Macovei are 55 de ani şi candidează ca independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL, pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României şi preşedinte al PNL. În prezent este şeful Senatului şi al Partidului Liberal Reformator, compus în mare parte din foşti membri PNL. Candidează ca independent la Preşedinţia României.

Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Fost ministru de Externe şi fost vicepreşedinte al PNL, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte.

Dan Diaconescu (Partidul Poporului–Dan Diaconescu) are 46 de ani, este prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.

Kelemen Hunor (UDMR) are 47 de ani şi a fost ministru al Culturii şi vicepremier în Cabinetul condus de Victor Ponta.

Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) are 46 de ani. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Laszlo Tokes la alegerile europarlamentare din 2009 şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) are 65 de ani şi candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În 2000 a ajuns în turul doi, pe care l-a pierdut în faţa lui Ion Iliescu. Vadim Tudor este convins că de fapt a câştigat alegerile de acum 14 ani, dar votul a fost fraudat.

Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) este un om de afaceri în vârstă de 59 de ani. A candidat la alegerile europene din 2007, iar în 2009 a candidat la Preşedinţia României.

William Brânză (Partidul Ecologist Român) are 42 de ani şi este deputat.

Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) este de profesie avocat. Numele său apare în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media.

Gheorghe Funar are 65 de ani şi candidează ca independent la funcţia de preşedinte. A fost primar al oraşului Cluj-Napoca şi secretar general al Partidului România Mare.