Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MafiaLeaks: “Dacă ştii ceva, spune ceva”

mafialeaks.jpg

MafiaLeaks: “Dacă ştii ceva, spune ceva”

Un grup de informaticieni italieni a decis să lanseze un nou site, MafiaLeaks, al cărui obiectiv este să permită denunţarea, fără ca denunţătorii să se teamă, a infracţiunilor crimei organizate. Siteul face parte din platforma GlobalLeaks.

corespondentul RFI şi RRA la Roma Elena Postelnicu

"Dacă știi ceva despre ceva" sub acest motto s-a născut noul site care va permite "denunţarea activităţilor mafiote în mod anonim, protejându-i astfel pe cei care trimit informaţii". Destinatarii acestor informaţii sunt magistraţii, jurnaliştii sau membri ai forţelor de ordine. Unul dintre creatorii platformei a explicat presei că siteul a fost creaţia unui grup de zece persoane iar implicarea în acest serviciu este sub formă de voluntariat. Interesant este faptul că această platformă a fost înregistrată şi creată la Paris şi nu în Italia, aşa cum era de aşteptat.

Siteul se adresează  victimelor mafiei, de exemplu celor care sunt şantajaţi dar şi unor foşti mafioţi care vor să colaboreze cu justiţia sau simplilor cetăţeni care au cunoştinţă de activităţi de tip mafiot.

Procedura este destul de complicată, tocmai cu scopul de a proteja identitatea celor care trimit mesaje şi implică utilizarea reţelei informatice Tor, care permite păstrarea anonimatului.

Expeditorii pot trimite fotografii sau documente audio şi video şi au posibilitatea de a modifica mesajul, în sensul adăugării unor informaţii sau pentru a şterge din ele. Mesajele rămân postate timp de 20 de zile. După aceea documentul va fi distrus.

Reacțiile la apariţia MafiaLeaks sunt pozitive. Magistrații consideră că acest site poate fi un bun instrument pentru difuzarea unui anumit tip de informaţii şi spargerea zidului tăcerii care se creează în jurul clanurilor mafiote. Pe de altă parte procurorii şi judecătorii consideră că trebuie să se urmărească cu prudenţă aceste mesaje,  deoarece "în spatele anonimatului există adesea o dorinţă de răzbunare sau o încercare de depista de unde provin anumite informaţii ".

 

 
corespondentul RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu