Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cozi mari la votul românesc din Chișinău

coada_chisinau.jpg

Aglomeraţie la o secţie de vot din Chişinău

Sute de oameni stau la rând la cele patru secții de votare deschise la Chișinău pentru scrutinul prezidențial din România. În R. Moldova, în premieră au fost inaugurate mai multe de secții de vot, 21 la număr, față de 13 in 2009, astfel încât toți cetățenii români din nordul, centrul și sudul țării să poată vota. Relatează corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu.

La secția consulară a Ambasadei României la Chișinău sunt deschise două secții de votare. Înainte de a ajunge să-și exprime votul, fiecare cetățean român semnează o declarație pe propria răspundere că nu a votat și că nu va mai vota la altă secție de votare pentru alegerea președintelui României.  In declarație sunt trecute numele, prenumele, datele din pasaport si  domiciliul. Completarea dureaza cateva minute, dar pentru unii votanți  poate dura mai mult, pentru că sunt destule rubrici de completat iar ei nu sunt neaparat pregatiti.

Cetățenii români din R.Moldova își doresc un viitor mai bun și european, alături de România.”Votez pentru un noroc în viață, o fericire mare, o speranță.

Pentru ordine în țară, pentru lupta cu corupția,dar și pentru ca să fim mai uniți”, spun câțiva alegători.

Dacă la alegerile precedente cetățenii români puteau vota la secțiile de votare, deschise la Ambasada României si consulate, de această dată vor merge la secții de vot în toată țara și anume la Orhei, Nisporeni, Hâncești, Călărași, Cahul, Cimișlia, Bălți, Soroca, Ungheni, Drochia, Giurgiulești, Cantemir, Ialoveni, Florești, Leova, Edineț și Fălești. Sectiile au fost deschise in  case de cultura, primarii, scoli, licee, si noile consulate din Cahul si Balti.

Procesul de vot este monitorizat de mai mulți observatori. Pe Emilian Oțel, reprezentant al Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din România l-am găsit la secția de vot nr 164. El spune că nu au fost semnalate  încălcări ale legislației electorale.” Cei mai mulți au votat cu pașaportul românesc, dar și cu cartea de identitate. Rata de participare este bună, până la ora zece deja peste 500 de persoane au votat. Cetățenii români prezintă declarația pe propria răspundere că nu vor mai vota în altă parte, primesc o ștampilă și buletinul de vot și intra în cabină. La întoarcere, le se aplică ștampila votat în pașaport sau pe cartea de identitate i se lipește timbra autocolantă cu însemnul”Votat”.

Cu doar câteva zile înainte de scrutin, Ministerul de Externe de la București a semnalat public faptul că există un risc foarte ridicat ca, până la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare să nu poată ajunge la  toate secţiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii Biroului Electoral Central, trebuie să aplice aceste timbre  în cazul votului pe bază de carte de identitate. În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe susține că există un risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu