Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest la MAE după închiderea secţiilor de votare

img_41532.jpg

Protest la MAE după închiderea secţiilor de votare

După ce autorităţile au anunţat că secţiile de votare vor fi închise la ora 21, aşa cum prevede legea, au apărut primele incidente. La Paris câteva zeci de persoane au încercat să intre cu forţa în Ambasadă pentru a vota. Asta după ce BEC a anunţat că după ora 21 vor mai putea vota doar cei care se află la acea oră în secţia de votare. La Bucureşti, aproape 200 de persoane protestează la sediul MAE faţa de modul în care s-au organizat alegerile în străinătate. ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

UPDATE: Biroul Electoral Central a adresat, duminică noapte, Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa, marţi, de la ora 12.00, la o întâlnire cu membrii Biroului, la sediul acestuia, pentru remedierea disfuncţionalităţilor sesizate, în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale. BEC a lansat invitaţia reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe pentru "identificarea unor soluții viabile pentru buna desfășurare în străinătate a turului doi de scrutin" și pentru remedierea disfuncționalităților sesizate, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

UPDATE: 23.59: MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere" şi le recomandă "să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află".

UPDATE: 23.50:  Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie.  În jur de 500 de persoane protestează la Ambasada României de la Londra. cerând demisia ministrului de externe.

UPDATE 23:38 : Premierul Victor POnta, candidat USL la alegerile prezidenţiale,  a declarat, duminică, că în 2009 "s-a furat" în diaspora şi că la acest scrutin au fost cozi la secţiile de vot pentru că nu se fraudează. "A fost exact acelaşi număr de secţii de vot ca şi în 2009. Spre deosebire de 2009, prin măsurile luate de instituţiile statului, de data asta nu se mai fraudează votul. În 2009 s-a furat în diaspora. Acuma, vedeţi, la Paris, dacă nu se fraudează se face coadă". Reacţia vine după ce şeful statului a cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

UPDATE 23.20: Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a anunțat, duminică seară, că la Ambasada României din Paris a fost solicitată intervenția Poliției franceze, în urma "situaţiei mai tensionate" înregistrate după închiderea urnelor.

UPDATE 22.48: Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

UPDATE 22.45 : Potrivit agenţiei Mediafax, aproape 200 de persoane protestează în faţa sediului MAE.

UPDATE: Zeci de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat, luni seară, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru a  protesta faţă de organizarea alegerilor în străinătate. Protestatarii şi cer demisia ministrului Titus Corlăţean şi candează lozinci precum "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze", "Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Ponta nu poţi lua dreptul de a vota" şi "Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA".

Mai mulţi tineri au spus că vor ca Titus Corlăţean să-şi dea demisia pentru că nu a fost în stare să gestioneze modul şi mecanisul de votare a românilor din străinătate.

 

 

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut  Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot atât cât este necesar în secțiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari în așa fel încât toți cei care doresc să își exercite dreptul de a vota să o poată face. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a anunţat că după ora 21 vor vota doar alegătorii care se află în secție. În acest context, el spune că au existat solicitări de prelungire a procesului de votare după ora 21.00 în mai multe secții de votare din străinătate, între care orașele Munchen (Germania) și Londra (Marea Britanie).

Din păcate, legea, la articolul 46, este clară. La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea sălii unde se votează. Alineatul 2) prevede că alegătorii care la ora 21.00 se află în sala în care se votează pot să își exercite dreptul de vot”, a precizat Muhuleț.

FADERE mai cere demisia ministrului de externe, Titus Corlățean, după ce înaintea scrutinului a cerut Ministerului de Externe dublarea secțiilor de vot. 

La rândul său, Partidul Europenilor din Marea Britanie a cerut tuturor românilor din diasporă "să rămână la secţiile de votare şi să vină în continuare, deşi perioada de aşteptare este de 3-4 ore".

"Trebuie să rămânem în acelaşi număr mare în faţa secţiilor din diasporă şi să nu acceptăm închiderea secţiilor, în semn de protest. Nu trebuie să acceptăm această umilinţă perpetuă a membrilor diasporei cu aceleaşi drepturi depline civile şi constituţionale", a declarat Tommy Tomescu, liderul formaţiunii.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, duminică, pentru agenția Mediafax, că a cerut mai multor ambasade şi ambasadori să asigure "cu stricteţe" buna desfăşurare a procesului de vot.

"Am cerut mai multor ambasade, ambasadori şi personal diplomatic să asigure cu stricteţe buna desfăşurare a procesului de vot, inclusiv punerea în practică a decizie Biroului Electoral Străinătate (BES) privind completarea declaraţiilor pe propria răspundere şi în proximitatea secţiilor de vot", a precizat ministrul de Externe.

Şeful diplomaţiei a precizat că decizia Biroului Electoral Străinătate de a permite completarea declaraţiei pe propria răspundere şi în afara secţiilor de votare a fost luată pentru "accelerarea procedurilor de vot".

BES a decis că alegătorii vor avea posibilitatea "de a completa declaraţia pe proprie răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, cu datele personale solicitate, fără a o semna".

Declaraţia va fi semnată "în faţa unui membru al biroului electoral al secţiei de votare, care va verifica datele menţionate" în document, se explică într-un comunicat.

Decizia a fost luată în cursul zilei de duminică în urma "unei întâmpinării depusă de PMP", informează BES.

La numeroase secţii de vot din străinătate s-au format cozi uriaşe, românii exprimându-şi nemulţumirea că trebuie să aştepte mai multe ore pentru a putea vota.

Români care votează la Bruxelles. Timpul de aşteptare: peste 3 ore. Foto: Mihaela Gherghișan.

Românii din Stuttgart au așteptat aproape 4 ore pentru a vota. Foto: Patricea Popescu.

Şi la Londra alegătorii au stat până la 4 ore pentru a-şi putea exprima opţiunea electorală. Foto: Petru Clej.

t