Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu cere demisia lui Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici. MAE reacționează

mae.jpg

Traian Băsescu cere demisia ministrului Titus Corlățean

Preşedintele Traian Băsescu susţine că ”au existat grave deficiențe de organizare” a procesului electoral în secțiile de votare din străinătate şi că se impun demisiile ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat Bogdan Stanoevici.

”Președintele Traian Băsescu constată că au existat grave deficiențe de organizare a procesului electoral în secțiile de votare din străinătate, unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca un număr mare de români să nu-şi poată exercita dreptul de vot”, precizează un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

În plus, ”preşedintele Traian Băsescu constată deficienţe în asigurarea formularelor pentru declaraţiile pe proprie răspundere în numeroase secţii de votare din ţară”.

Neajunsurile semnalate au împiedicat cetățenii români să-și exercite dreptul constituțional de a-și alege președintele. În aceste condiții, se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, se arată în comunicatul de presă.

MAE: Nu avem responsabilităţi legat de derularea operaţiunilor în interiorul secţiilor de vot

MAE precizează că nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor din străinătate, aceste atribuţii revenind birourilor electorale, ministerul explicând, totodată, că procedurile suplimentare fac ca votul din afara ţării să dureze mai mult.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, preşedinţii secţiilor de votare din străinătate – chiar dacă sunt angajaţi MAE – nu se subordonează ministerului în acţiunile şi deciziile pe care le iau în organizarea votării.

Totodată, MAE explică faptul că, "spre deosebire de votul în ţară, votul în străinătate comportă două elemente suplimentare, şi anume completarea de către votant a unei declaraţii pe propria răspundere cu privire la faptul că nu a votat şi nu va mai vota la altă secţie de vot şi, respectiv, înscrierea votanţilor de către membrii biroului secţiei de votare într-un tabel electoral".

MAE reaminteşte că a transmis, în cursul zilei de duminică, misiunilor diplomatice şi consulare instrucţiuni pentru ca membrii acestora care conduc secţiile de vot din străinătate "să aplice întocmai şi în regim de urgenţă decizia Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate", potrivit căreia declaraţiile pe proprie răspundere se pot completa şi în afara secţiilor de votare.

Amintim, duminică seară, zeci de persoane au protestat în fața sediului MAE faţă de votarea din străinătate şi au cerut demisia lui Corlăţean