
Politică
Studenţii bulgari nu renunţă la proteste
studentii-bulgari-nu-renunta-proteste.jpg

Peste 4 000 de persoane au aderat la acţiunea în capitala. La Varna – epicentrul protestelor naţionale din februarie care au culminat cu demisia guvernului Boiko Borisov, de data aceasta au ieşit câteva zeci de persoane. Celelalte oraşe mari de provincie au rămas pasive.
La Sofia protestatarii au blocat mai multe bulevarde şi intersecţii. O parte din ei au încercat la prânz să pătrundă în parlamentul dar au fost opriţi de dispozitivul de jandarmi. În clădirea au fost aruncate baloane mici cu apă. Protestatarii au ars portretul premierului Plamen Oreşearski. S-a scandat „Demisie” şi „Plecaţi din ţară”.
Au fost asediate studiourile unui canal de televiziune unde a vorbit liderul Partidului socialiştilor europeni Serghei Stanişev.
Tensiunea a escaladat în cursul serii după încheierea concertului „Stop pseudotranziţiei” organizat în Piaţa parlamentului. Câteva sute de tineri au încercat din nou, fără succes, să rupă lanţul de jandarmi în jurul parlamentului.
Au fost distruse panouri publicitare ale partidului ultranaţionalist „Ataka” acuzat că s-a vândut socialiştilor în pofidă declaraţiilor sale de opoziţie.
Protestul studenţilor a început cu 19 zile în urmă când căteva sute de tineri au ocupat principala clădire a Universităţii de stat „Sf. Kliment Ohridski” din Sofia. Cele 6 intrări ale instituţiei cu 22 000 de studenţi şi 1800 de profesori au fost blocate cu lanţuri.
În alte universităţi de stat la Sofia, Plovdiv, Veliko Târnovo şi Russe au fost ocupate numai săli. În universităţile private protestul a rămas simbolic.
La institutul de medicină Sofia ideea ocupaţiei a fost respinsă după ce un sondaj a pus în evidenţă faptul că majoritatea studenţilor nu acceptă acest mod de protest.
Acţiunea protestatarilor, a generat reacţii contradictorii.
Preşedintele Rosen Plevneliev şi-a exprimat sprijinul pentru studenţi.
Primul ministru Oreşearski, şi-a anunţat disponibilitatea de a se întălnii cu protestatarii – oferta care a fost respinsă.
Lideri ai coaliţiei de guvernământ au spus că protestele sunt inspirate de partidul ex-premierului Borisov şi de Blocul reformator de dreaptă. Stanişev a declarat că primele proteste studenţeşti în 1990-1991 au adus la putere UFD care a distrus agricultura. După protestele şi grevele de la 1996-1997 a urmat privatizarea criminală şi au apărut grupurile oligarhice.
Simpatizanţi ai guvernului Oreşearski au instalat căteva corturi sub ferestrele Preşedinţiei. Ei au avertizat că vor rămâne acolo pînă la demisia lui Plevneliev acuzat de fraude fiscale.
În semn de solidaritate cu studenţii, din Uniunea actorilor şi-au anunţat intenţia de a închide teatrele. Promisiunea însă nu a fost îndeplinită pînă acum.
În condiţiile în care guvernul Oreşearski este sprijinit de numai 120 din cei 240 de deputaţi, supravieţiurea sa depinde nu atât de protestele inspirate de opoziţia ci de prezenţa sau nu în parlament a ultranaţionaliştilor din „Ataka”. Liderul acestora Volen Siderov a avertizat că nu va permite revenirea la putere a ex-generalului Borisov.