Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vot masiv în Belgia în zi cu soare

vot_bruxelles.jpg

Bruxelles, ora 13.55

În Belgia, au fost organizate patru secții de votare, toate aflate la Bruxelles. Recordul prezenței la vot a fost bătut și aici, cozi interminabile s-au format la toate cele patru secții. Românii veniți la vot locuiesc în Bruxelles, dar și la Anvers și Liège, de pildă.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan

Secțiile de votare au fost deschise la 7 dimineața și cozile s-au format aproape imediat pentru a nu se scurta deloc pe parcursul zilei.

Cum votarea pentru românii din Belgia a fost organizată acum doar la Bruxelles, aici au venit români locuind în Wallonia și în Flandra deopotrivă.

Trei din cele patru secții s-au aflat pe Rue Gabriel, la Ambasada României, la Consulat și la Institutul Cultural Român. A patra a fost organizată în cartierul european, la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE.

Tineri și batrâni, cupluri cu copii, unii foarte mici, au așteptat ore întregi pentru a vota. Pentru luna noiembrie, vremea a fost însă nesperat de bună, soare, temperatură plăcută, dar și un vânt cam tăios din când în când.

Cu toate acestea, oamenii au așteptat  să le vină rândul însă multora dintre ei fiind tineri, efortul nu li s-a părut prea mare.

Pe seara însă, spiritele au început să se aprindă când , după ora șase, cozile în fața secțiilor de votare tot creșteau, iar oamenii s-au temut ca nu vor avea timp să ajungă la urne până la închidere. La secția de la Consulatul român, s-au spus chiar și cuvinte mai grele.

În același timp, la secția de la Reprezentanța României, care a contopit intr-o singur loc de votare fostele centre de la Anvers, Ostende si Liège, coada tot creștea. În jurul orei 19h, timpul de așteptare era de trei ore.

De altfel, spre deosebire de celelalte, această secție s-a închis fără ca toata lumea să poată vota, or toți aveau sentimentul că gestul lor este important.

Iar global prezenta la vot a fost nesperat de bună. La ora prânzului deja se atinsese cifra de 1700 de persoane, adica totalul inregistrat in Belgia la alegerile europene din 25 mai. La ora 16h, votaseră 3600 de persoane, un record absolut pentru Belgia.

La închiderea urnelor, aproximativ 6000 de persoane se prezentaseră la vot.

Mihaela Gherghișan, Bruxelles