Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cozi imense la cele trei secții de votare de la Londra

8.jpg

La Londra au fost deschise trei secții de votare, la fel ca la alegerile din 2009

Mai multe mii de persoane au așteptat ore în șir la coadă la cele trei secții de votare în alegerile prezidențiale deschise la Londra.

Marea Britanie este una dintre țările cu cea mai rapidă creștere a populației românești din Uniunea Europeană și cu toate acestea numărul secțiilor de votare din capitală, unde locuiește majoritatea românilor, nu a fost sporit față de acum cinci ani.

La secția de votare 152, chiar vizavi de faimosul stadion Wembley, încă de la ora 10 dimineața se formase o coadă de peste o sută de persoane. În biroul secției de votare erau doar cinci persoane, iar procesul de votare mergea anevoios. 

Până la ora 10.30 votaseră circa 500 de persoane, în timp ce acum cinci ani votaseră 1300 în întreaga zi de alegeri prezidențiale turul întâi.

Mai mulți votanți mi-au sesizat faptul că biroul secției de votare este complet depășit la mai puțin de patru ore după începerea votării.

Sesizările votanților de la Brent prevesteau ce avea să vină. După amiază am ajuns la secția de votare de la Institutul Cultural Român, din centrul Londrei, unde am găsit o coadă întinsă pe circa 200 de metri, estimând la circa 1500 numărul persoanelor care așteptau acolo, majoritatea de trei – patru ore. 

Am venit mai devreme, pe la ora 1, era coada mai scurtă, am zis să încercăm mai târziu, am venit acum și e mai rău”, mi-a spus o alegătoare din ultimele rânduri ale cozii.

Sunt indignată de faptul că sunt doar cinci cabine de vot în secție. Cu cinci cabine nu faci față.”

O dată la cinci ani putem sta la coadă

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, încerca să le explice persoanelor care așteptau răbdătoare la coadă că numărul ștampilelor de votare nu poate fi mai mare decât numărul persoanelor din biroul secției de votare și că unii reprezentanți ai partidelor politice pur și simplu nu s-au prezentat la secția de votare.

Ion Jinga a fost întrebat dacă votarea ar putea fi prelungită după ora 21.

Legea spune că secțiile de votare se închid la ora 9. Ministerul de externe nu are niciun fel de competențe în materie. Noi am cerut la Biroul Electoral Central permisiunea de a prelungi votarea, dar până acum nu am primit niciun răspuns. Mesajul meu pentru toți românii, și de aici și din altă parte, este aveți răbdare, este un exercițiu democratic, e foarte bine că am ieșit la vot, o dată la cinci ani putem sta la coadă.

Dar explicația ambasadorului are puține șanse de a fi acceptată de alegătorii care au așteptat ore în șir la cele trei secții de votare din Londra. Pe Facebook au apărut înregistrări video care arătau votanți din fața ICR care stigau “Jos Ponta!”

La un moment dat erau, potrivit relatărilor de la fața locului, 2000 de persoane la Wembley și circa 700 la secția consulară de pe Kensington High Street. Adăugate la cele 1500 de la ICR ele depășesc numărul de 4000 de votanți de la alegerile din 2009 din întreg Regatul Unit, incluiv provincia.

Întrebarea care se pune imediat este: de ce au fost deschise la Londra aceleași trei secții de votare ca acum cinci în ani, când populația românească din Marea Britanie cel puțin s-a dublat în acest interval?

 

Discursul lui Victor Ponta din plenul Parlamentului a surprins multă lume. Pe un ton calm şi extrem de politicos, liderul PSD a invocat o posibilă susţinere a Guvernului Ungureanu de către USL, dacă viitorul Cabinet va ţine cont de 15 propuneri ale Uniunii Social Liberale. Printre ele se numără reducerea TVA pentru alimentele de bază, clarificarea poziţiei în proiectul Roşia Montană şi rezolvarea problemei "băieţilor deştepţi" din energie.

Preşedintele PSD i-a promis lui Mihai Răzvan Ungureanu că va avea sprjinul Opoziţiei în ceea ce priveşte tratatul european de guvernanţă fiscală şi va beneficia de suportul PNL şi PSD la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Ponta a anunţat sprijinul Opoziţiei pentru "accentuarea independenţei reale" a DNA şi ANI.

Un discurs ceva mai lung decât cel al premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu. Un discurs din care cuvintele "vă rog" şi "dacă se poate" au putut fi auzite de mai multe ori.

Liberalii par să fi fost luaţi prin surprindere de acest discurs prea cuminte al co-preşedintelui USL. PNL se reuneşte joi de la ora 14.30, într-o şedinţă în care liderii partidului vor face "o precizare" faţă de discursul lui Ponta, însă nu vor lua "decizii dramatice" cu privire la USL, precizează pentru Mediafax surse din formaţiunea liberală.

Întrebat la ieşirea din plenul Parlamentul dacă discursul său a fost discutat în USL, Ponta a răspuns: "Discursurile mele mi le scriu eu. Nu cred că trebuie să le aprobe nimeni".

Unii comentatori au constatat o fisură în relaţia dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, lucru observat inclusiv la o emisiune recentă a postului Antena 3, când liderul PSD s-a ridicat şi a plecat din studioul în care se mai afla şi preşedintele PNL, în toiul unei discuţii despre Guvernul Ungureanu.

Teaser: 

Şedinţa parlamentară de învestire a Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar putea avea efecte neaşteptate. Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a promis premierului desemnat sprijinul USL, dacă viitorul Cabinet va ţine cont de 15 propuneri ale Opoziţiei. Liberalii se reunesc într-o şedinţă urgentă, la ora 14.30, iar Crin Antonescu urmează să facă declaraţii.

Pe aceeasi tema: 
Cristian Pârvulescu: Guvernul Ungureanu nu aduce nimic nou, iar legitimitatea sa stă sub semnul întrebării
Mihai Voicu despre Guvernul Ungureanu: Un Cabinet de Boculeţi!
Ţintele Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu (Evenimentul Zilei)
Mihai Răzvan Ungureanu: Fără dialog, ideile bune se nasc mai rar
Zona: 
România
Categorie: 
Politică