Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană, despre problemele la votul din diaspora: MAE şi BEC să ia măsuri ca în turul doi lucrurile să meargă cristal

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Problemele apărute la votul din diaspora la alegerile prezidenţiale de duminică, 2 noiembrie sunt regretabile. Iată ce spune la RFI senatorul PSD, Mircea Geoană. El încurajează Ministerul de Externe şi Biroul Electoral Central "să ia măsuri ca pentru turul doi lucrurile să meargă cristal, să fie impecabile", iar alegătorii români din străinătate să aibă "condiţii decente".

În opinia lui Mircea Geoană, "este regretabil că se întâmplă astfel de situaţii. Pe de o parte, nici nu ne convine şi vă spune cineva care a avut de suferit în mod direct cu privire la suspiciuni severe de fraudă şi la Paris şi în ţară în 2009, dar între a asigura protejarea votului şi absenţa fraudei electorale şi dreptul de a vota, cred că trebuie să primeze dreptul de a vota. Mă uit totuşi pe cifre şi observ că în Italia, în Spania, unde au votat în Italia 35 de mii de oameni, în Spania aproape 30 de mii de oameni, nu au fost incidente, deci acolo unde au fost volume relativ mari de participanţi la vot nu am auzit cel puţin de apariţia sau semnalarea unor astfel de situaţii. În schimb, în Franţa au fost nouă mii, în Anglia au fost opt mii, în Austria, la Viena au fost câteva mii, acolo au fost dificultăţi".

Senatorul PSD speră că situaţia de la votul din străinătate va fi mai bună în turul doi: "Eu vreau să-i încurajez şi pe cei de la Externe şi pe cei de la BEC să ia măsuri ca pentru turul doi lucrurile să meargă cristal, să fie impecabile, pentru că dincolo de votul exprimat într-o parte sau în cealaltă, noi avem nevoie să ţinem migraţia românească şi diaspora românească în sens larg cât mai aproape de ţară şi dacă oamenii vor să voteze, indiferent cum îşi exprimă votul, către ce candidat merg, trebuie să le oferim condiţii decente şi sunt convins că în turul doi aceste aspecte vor fi corectate".

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre problemele de la votul din diaspora