Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Viitorul premier nu poate fi un tehnocrat fără experienţă politică

mircea_geoana_viitorul_premier_nu_poate_fi_un_tehnocrat_fara_experienta_politica.jpg

Cine va fi noul locatar de la Palatul Victoria, după alegerile prezidenţiale?

Coaliţia de guvernare va prezenta marţi fie un candidat, fie o listă cu mai mulţi candidaţi pentru postul de premier. Anunţul a fost făcut la RFI de senatorul PSD, Mircea Geoană. În opinia sa, viitorul prim-ministru va trebui să aibă experienţă politică anterioară, chiar dacă ar fi un tehnocrat.

Mircea Geoană consideră că "este un calcul dublu, este un calcul electoral, pentru că trebuie să te gândeşti în primul rând să câştigi, pentru a putea să desemnezi un prim-ministru şi cred că această valenţă electorală pentru turul doi trebuie să fie luată în calcul şi e normal să fie aşa. Pe de altă parte, trebuie să te gândeşti la eficacitatea guvernării, adică la un prim-ministru, la o echipă, cineva care să fie acceptat şi de coaliţia majoritară, cineva care să poată să aibă suficient de multă experienţă şi reputaţie, pentru a putea să conducă până la urmă partea economică şi socială a ceea ce reprezintă viaţa noastră. Deci nu este un lucru care trebuie tratat lejer".

Decizia ar putea fi luată marţi. "Din câte înţeleg şi din ceea ce a spus în mod repetat Victor Ponta, există o listă scurtă de potenţiali prim-miniştri. Mâine coaliţia se va întruni, va fi desemnat fie un candidat, fie o listă cu mai mulţi candidaţi, care trebuie să îndeplinească această triplă caracteristică, trei condiţii cumulative: unu-să poată să reprezinte un nume suficient de bun şi de atractiv şi de dătător de încredere, astfel încât lumea să ştie că acest tandem, practic, între preşedinte şi premier va funcţiona şi va fi unul bun şi aducător de voturi; doi-să fie o persoană competentă, cu o reputaţie impecabilă, de profesionist, de om care poate să facă faţă unei perioade complexe în plan intern şi internaţional; în al treilea rând, să aibă susţinerea coaliţiei majoritare, a PSD-ului, a UNPR-ului, a PC-ului, eventual şi a acestui grup parlamentar creat de domnul Tăriceanu, pentru a putea să aibă susţinere politică şi eficacitate în guvernare", spune senatorul PSD.

Întrebat dacă personal şi-ar dori ca viitorul premier să fie un om politic sau un tehnocrat, Mircea Geoană a răspuns: "Mă interesează în primul rând să poată să lucreze bine cu preşedintele şi cu majoritatea şi în general cu Parlamentul şi cu opinia publică. Cred că cineva care are ceva experienţă politică este important. Nu cred că putem să venim cu un tehnocrat care să nu fi avut experienţă politică anterioară".