Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O veste proastă pentru România. Când intrăm în Schengen?

o-veste-proasta-romania-cand-intram-schengen.jpg

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso (Foto: Reuters/Eric Vidal)

România şi Bulgaria nu vor intra în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Declaraţia tranşantă a fost făcută luni seară de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la postul francez de televiziune LCI.

"România şi Bulgaria nu vor intra în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014", precizează preşedintele Comisiei Europene.

"Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi (în străinătate-n.r.). Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen, pentru că există ţări care se opun", spune Jose Manuel Barroso.

Şeful Comisiei Europene declara într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând. "Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând", afirma el.

Unele ţări s-au opus aderării României la Spaţiul Schengen, din cauza suspiciunilor legate de corupţie şi reforma justiţiei. Decizia privind Schengen ar urma să fie luată în luna decembrie.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la cererea Finlandei şi Olandei.