Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Americanii sunt chemaţi azi la urne

usa-midterm-elections-2014_en.jpg

Americanii sunt chemaţi azi la urne

Alegeri astăzi în SUA, cu potenţialul de a schimba dramatic raportul de forţe înlăuntrul legislativului federal. În joc sunt toate posturile de deputaţi şi o treime din Senat. Se aleg de asemenea 36 de guvernatori statali, precum şi legislatori statali şi locali.

Lucrurile par tranşate în Cameră, unde Republicanii îşi vor păstra aproape sigur majoritatea, întrebarea fiind doar cu ce marjă.

Dacă ies cu 12 fotolii în plus faţă de acum doi ani, bat un record ce datează din 1948. În Senat, unde raportul actual este de 55-45 în favoarea Democraţilor, majoritatea analizelor le dau Republicanilor şanse considerabile (între 70 şi 90%) de a smulge cele şase fotolii necesare pentru a prelua controlul.

Cea mai probabilă configuraţie (o şansă din patru) conform unei analize a cotidianului New York Times, este 52-48 în favoarea Republicanilor.

Cel mai optimist scenariu pentru actuala majoritate, egalitate - practic control cu votul din oficiu al vicepreşedintelui - era creditat cu o palida şansă din şapte.

Altfel privind lucrurile, Democraţilor le este garantată victoria în 11 scrutinuri, Republicanii pornesc cu un avantaj detaşat în 16 curse. Doar 9 fotolii rămîn în dispută, şase dintre acestea aflate acum în coloana Democraţilor. Este greu de înţeles această stare de fapt.

Se vorbeşte despre apatia şi frustrarea unui electorat lipsit de alternative reale. Se invocă "blestemul mijocului de mandat", cu un preşedinte nepopular, care este pe cale să se apropie periculos de recordul în materie stabilit de preşedintele Truman, sub care Democraţii au pierdut un total de 83 de fotolii în 1946 şi 1950. Obama a pierdut deja în precedentele alegeri de mijloc de mandat, în 2010, 63 de locuri, şi riscă să piardă astăzi încă 5 pînă la 12. La asta trebuie adăugate pierderile din Senat, şi ele prevăzute a fi la nivel istoric pentru partidul la putere.

"Cursele electorale din Senat şi Cameră trebuie văzute în contextul diviziunilor partizane din Washington. Competiţiile guvernatoriale, pe de altă parte, reflectă acreala generalizată a unui public nemulţumit de calea pe care merge ţara", consideră expertul electoral Stuart Rothenberg.

E, această "acreală", această nemulţumire difuză, un fapt pînă la un punct paradoxal. Rata şomajului este, pe plan naţional, sub 6%, ritmul anual de creştere economică este un vioi 3,5%, iar preţul benzinei se situează la cel mai scăzut nivel al deceniului. Şi totuşi, doar 27% din votanţi se declară multumiţi, iar Obama a fost ţinut la distanţă în propriul partid şi a figurat ca sperietoare în arsenalul retoric al unor candidaţi senatoriali Republicani precum David Perdue:

"Politicile eşuate ale lui Obama figurează pe buletinele de vot sub numele rivalei mele , Michelle Nunn. Politicile preşedintelui au eliminat locuri de muncă, au afectat negativ familii întregi. Acest preşedinte a adăugat în şase ani 7 mii de miliarde la deficitul federal fără nici un efect vizibil pe piaţa muncii", consideră candidatul din statul Georgia, unde şomajul este ce-i drept deasupra cotei naţionale.

"Urmăreşti această campanie, şi nu regăseşti problemele enorme cu care se confruntă ţara: prăbuşirea clasei mijocii, şi un clivaj economic de o adîncime nemaivăzută din anii 1920 încoace. Marile interese au capacitatea de a inunda piaţa publicitară cu reclame, de a deturna atenţia de la problemele adevărate ale naţiunii", opina senatorul independent Bernie Sanders.

Într-adevăr, grupuri greu de identificat au aruncat zeci şi sute de milioane (200 de milioane în octombrie, 20 de milioane pe zi săptămâna trecută) într-un blitz publicitar multimediatic pentru a impune agende, candidaţi şi, încă mai important, perspective asupra realităţii.

Se votează astfel pentru o alternativă care se poate dovedi iluzorie.
 

 
Corespondentul RFI în SUA Radu Tudor