Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oltean îl contrazice pe Iohannis: E nevoie de negocieri cu ceilalţi candidaţi de dreapta din primul tur

oltean_contrazice_iohannis_nevoie_negocieri_ceilalti_candidati_dreapta_primul_tur.jpg

Candidatul Alianţei Creştin Liberale la Preşedinţie, Klaus Iohannis

Negocierile cu ceilalţi candidaţi de dreapta din primul tur nu trebuie neglijate din orgoliu sau dintr-o doză de superficialitate. Nu e suficient să-i chemi lângă tine pe toţi oamenii de dreapta, se impun negocieri politice. Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, după ce Klaus Iohannis a declarat că nu va negocia cu nimeni.

Ioan Oltean îl contrazice pe candidatul ACL, Klaus Iohannis: "Aici am un punct de vedere oarecum diferit de cel al domnului preşedinte Klaus Iohannis. Eu cred că interesul nostru este acela de a câştiga alegerile şi pentru aceasta este nevoie de discuţii cu toţi cei care într-un fel sau altul sunt aşezaţi pe eşichierul politic de dreapta, cei care într-un fel sau altul reprezintă dreapta, în aşa fel încât toată dreapta în mod unitar să participe la actul electoral. Pentru aceasta e nevoie să se poarte discuţii cu toate structurile politice de dreapta, e nevoie să se poarte discuţii cu toţi liderii care într-un fel sau altul au influenţă şi care pot determina o participare masivă a electoratului de dreapta la vot".

"Sigur, ştim cu toţii că electoratul nu răspunde la comenzi, apeşi pe un buton şi gata, toţi se duc după lider, dar sunt şi oameni, sunt şi membri de partid care ţin cont de cuvântul liderului, ţin cont de părerea liderului, ţin cont de opţiunea liderului şi noi nu putem să neglijăm acest lucru dintr-un orgoliu sau dintr-un calcul superficial făcut şi care poate în ultimă instanţă să fie dăunător şi păgubos pentru noi. Nu trebuie să rămână nici o modalitate nefolosită, dacă aceasta are drept consecinţă prezenţa la vot masivă a electoratului de dreapta şi susţinerea lui Klaus Iohannis prin vot", crede vicepreşedintele PDL.

Întrebat dacă s-a decis în partid cum trebuie acţionat mai departe, Ioan Oltean a răspuns: "Nu, din informaţiile pe care le am eu nu s-a decis, dar voi susţine în discuţiile care vor avea loc astăzi, o asemenea modalitate, un asemenea mod de acţiune (...). Cred în negocieri, cred în diplomaţia politică, absolut necesară, cred într-o dreaptă unită de mult timp (...). Este un moment pe care nu putem să-l scăpăm, nu putem să-l neglijăm din orgoliu, nu putem să-l scăpăm dintr-o doză de superficialitate sau dintr-o gândire că toţi de dreapta vor veni la simpla chemare a candidatului. Nu cred că e suficient".

Klaus Iohannis a declarat luni că face un apel către toţi oamenii care se consideră de dreapta, inclusiv la Crin Antonescu, să vină alături de el în competiţia împotriva lui Victor Ponta, exprimându-şi dorinţa de a câştiga alegerile la "jumătate plus un vot".

El a fost întrebat dacă va negocia cu foştii contracandidaţi din primul tur pentru sprijin politic. "Nu voi negocia cu nici un politician, însă ca să fie foarte clar, eu îmi doresc votul românilor. Îmi doresc votul tuturor românilor care cred că eu pot să fac diferenţa în politica românească. Îi invit, îi rog să vină alături de mine, dar eu îmi doresc votul lor direct sau să intru în relaţie directă cu alegătorul, nu prin intermediul unor politicieni, în consecinţă, nu voi negocia cu candidaţii care au ieşit din cursă", a răspuns Iohannis.

 
Ioan Oltean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre negocierile pentru susţinerea lui Iohannis în turul doi al prezidenţialelor