Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul suspendă construcţia de noi colonii în Fâşia Gaza

israelul-suspenda-pregatirea-unor-noi-constructii-fasia-gaza.jpg

Şantierul unei noi colonii israeliene, la Pisgat Zeev (Foto: Reuters/Amir Cohen)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a decis anularea planului Ministerului pentru Locuinţe de a lansa un apel de oferte record pentru 20 de mii de locuinţe în coloniile din Cisiordania. "Premierul i-a ordonat ministrului Uri Ariel să reconsidere toate măsurile care privesc planificarea acestor locuinţe" şi l-a criticat dur pe acesta pentru că nu s-a consultat cu nimeni, se arată într-un comunicat.

Benjamin Netanyahu l-a "tras de urechi” pe ministrul său pentru Locuinţe, membru al unui partid de extremă dreaptă, Patria Evreilor, foarte apropiat grupului de lobby pentru colonii. "Este vorba de un gest inutil - legal şi în practică - şi de o acţiune care provoacă o confruntare inutilă cu comunitatea internaţională în momentul în care noi încercăm să convingem membrii aceleiaşi comunităţi să ajungă la un acord mai bun cu Iranul", i-a reproşat Netanyahu lui Uri Ariel.

Planul acestuia de a pregăti terenul pentru construcţia altor 20 de mii de locuinţe a suscitat "îngrijorarea" Washingtonului şi critici puternice din partea palestinienilor, care s-au declarat pregătiţi să pună capăt negocierilor de pace, dacă Israelul nu va reveni asupra acestei decizii. Astfel, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas a avertizat marţi că "procesul de pace se va încheia", dacă Israelul nu revine asupra planului său.

Potrivit negociatorului palestinian Saeb Erakat, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană, ONU) şi Liga Arabă au fost şi ele puse în temă că "dacă Israelul nu revine asupra noilor sale decizii de construcţie în colonii, acesta va fi anunţul oficial al sfârşitului procesului de pace”.