Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decembrie 2009-Noiembrie 2014. Alegerile prezidenţiale şi votul după ora 21

Cozi uriaşe, ştampile puţine, proteste, porţi închise înainte de ora 21. Acesta a fost tabloul la secțiile de votare din Paris, Londra sau Bruxelles. În aceste condiții, mii de oameni nu au mai putut vota. La București, cele două instituții responsabile de votul românilor din străinătate, Ministerul de Externe și Biroul Electoral Central, și-au pasat responsabilitatea.

Între timp, premierul Victor Ponta a anunțat că ambasadorii și personalul birourilor de vot din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Moldova vor fi convocați la București vineri pentru un instructaj.

Și tot premierul a anunțat că numărul cabinelor de vot ar putea fi suplimentat pentru turul al doilea al alegerilor iar declaraţia pe propria răspundere pentru persoanele care votează în alte localităţi decât cele de domiciliu va putea fi descărcată online, ceea ce ar trebui să scurteze considerabil procesul de vot.  

Marți a avut loc o întâlnire între reprezentanții BEC și cei ai ministerului de externe în încercarea de a regla aceste disfunctionalități, în perspectiva turului al doilea. 

În acest context, premierul Victor Ponta a amintit din nou de presupusa fraudă comisă la Paris, la precedentul scrutin prezidențial, din 2009. 3700 de oameni au votat atunci la faimoasa secție specială din capitala Franței.

În urmă cu 5 ani, numele lui Teodor Baconschi, la acel moment ambasador al României în Franţa, a fost legat de această presupusă fraudă.

Fostul ambasador și ministru de externe a explicat la RFI că atunci au fost lăsați să voteze cei care apucaseră să intre în curtea sau sediul ambasadei și că din punctul său de vedere asta nu a ănsemnat o încălcare a legii.

5 ani mai târziu, pe 2 noiembrie 2014, sute de români care se aflau la coadă la vot în diverse orașe europene nu au mai putut să și exercite dreptul la vot deși se aflau de asemenea in sediile misiunilor diplomatice românești.

Aveau sau nu dreptul să voteze românii care se aflau în ambasade sau consulate în condițiile în care legea spune că urnele se închid la ora 21.00? 

Iata explicatiile oferite RFI de Teodor Baconschi:

T.B.: “Totul a fost perfect corect. In comisie erau membri ai tuturor partidelor politice. In ambasada , pe toata durata votului au fost prezenti si observatori din partea catorva ONG-uri din tara.Procesul verbal de la finalul votului a fost semnat de toata lumea. Nimeni dintre toti membrii comisiei n-a reclamat vreo neregula. Am avut grija ca ambasador, nefacand parte din comisia de votare, din comisia electorala, sa organizam cat mai bine fluxurile de intrare si iesire din ambasada si s-a votat absolute corect. Bineinteles ca aceasta participare masiva la Paris, in 2009, in turul doi, cand de altfel si pe buletin erau doar doua nume, a fost politizata artificial pe cateva televiziuni din tara si transformata intr-un fel de mit. Dar va imaginati ca as fi fost cu siguranta deranjat, mai mult decat de o calomnie, daca ar fi existat si cea mai mica proba concreta in sensul unei denaturari a procesului de vot…

Rep.: Am sa va adresez direct domnule Baconschi doua intrebari. Este adevarat ca i-ati fi lasat sa semneze acele declaratii pe proprie raspundere pe cei aflati la vot atunci, pe gardul ambasadei?

T.B : “Deci tot teritoriul ambasadei Romaniei este un teritoriu indivizibil si nu poti sa-l imparti, sa spui: Romania se opreste la aceasta arcada din ambasada. Iar in acest teritoriu indivizibil da, au exuistat mese si scaune instalate special si toata lumea a completat la acele mese faimoasa declaratie si nu vad nici o problema in asta pentru ca declaratia esta este mai degraba un artificiu. E ilegal sa votezi multiplu dar prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze. Trebuie sa fi sanctionat ca ai votat si in alta parte daca chiar ai facut-o. O declaratie de tipul asta n-are decat un fel de valoare simbolica. Ce-i drept, pretinsa de lege.  Bun, oamenii au completat acea declaratie…”

Rep.: Doar o precizare, erau acele mese si scaune pe care le-ati pus la dispozitia alegatorilor in incinta ambasadei, in curte sau unde erau situate exact?

T.B. : “Da erau in curte pentru ca din punctul meu de vedere sectia de vot de la o ambasada a Romaniei nu este divizibila…..din aceeasi rationalitate de extrateritorialitate omogena, cetatenii care la ora 21.00,  cand s-au inchis portile ambasadei, se aflau in curtea interioara a ambasadei au fost lasati sa voteze. Nu puteau fi dati afara pentru ca ei ar fi locuit intr-un no mens land, deci in acel moment eu as fi declarat ca acei cetateni sunt apatrizi. Deci perimetrul unei ambasade, ca teritoriu romanesc, este delimitat de zidurile exterioare. Deci nu s-a produs de facto nici un fel de abuz, cu atat mai putin de frauda , v-am descris tot procesul inlusiv procesul verbal semnat de toti membrii comisiei…”

Rep.: Foarte cinstit, foarte franc, domnule Baconschi i-ati lasat sa voteze dupa ora 21.00 inteleg, doar pe cei care erau in incinta ambasadei asta insemnand si in curte…

T.B.: “Absolut…da…mai era o coada si in exterior, pe strada, de-a lungul cladirii. Aceia care la ora 21.00 nu erau deja in interiorul ambasadei n-au mai putut vota. Dar bun, au fost ceva mai putini nu 1000 sau cati erau 2000, aseara…. (n.r. duminică seara)“

Fostul ambasador al Romaniei la Paris Teodor Baconschi