Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: jurnalul unei nopţi electorale palpitante

Alegerile parlamentare şi guvernatoriale din SUA au dat câştig de cauză partidului Republican, care îşi consolidează majoritatea în Cameră şi preia controlul asupra Senatului federal. Iată jurnalul unei nopţi electorale palpitante.

Alegeri la nivele multiple, dar naraţiunea centrală a serii şi nopţii a fost bătălia pentru Senat, o bătălie în care victoria Republicanilor era considerată foarte probabilă.

Electoral, naţiunea tinde să se mişte la unison, în 2006 spre Democraţi, în 2010 spre Republicani. Primele indicii le vom avea în state precum New Hampshire, Carolina de Nord sau Virginia, unde Democraţii sunt favoriţi. Dacă acolo rezultatele sunt strânse, e semn că nehotărâţii şi independenţii optează pentru Republicani, opina cu o jumătate de ora înaintea închiderii primelor centre de vot legendarul analist republican Karl Rove.

La 2 şi apoi la 2:30 noaptea, ora României, când urnele au început să fie despuiate în al doilea şi al treilea val de state, principiul Rove părea să indice un scrutin fast pentru Republicani, care aveau nevoie de un câştig net de 6 fotolii.

Au venit, rând pe rând, victorii în Virginia de Vest, Arkansas şi Dakota de Sud, şi pe la 4 ora Romaniei republicanii erau la jumătatea drumului. Mitch McConnell, liderul lor, care obţinuse mai uşor decât se aştepta un nou mandat, al şaselea, se arată însă neobişnuit de măsurat şi sobru în discursul său de victorie:

Votanţii sunt dornici de schimbare. Vor un motiv de speranţă. Mai presus de toate, vor certitudinea că liderii din Washington sunt de partea lor. Sistemul bipartit nu trebuie să însemne conflict permanent.

Această prudenţă retorică nu ţinea doar de protocol. La ora aceea, lucrurile nu se limpeziseră, cum nu s-au limpezit nici mai târziu.

La 5:30 ora României, Democraţii îşi păstrau, o şansă teoretică, extrem de firavă cei drept, de a rămâne majoritari, deşi curse decisive în Montana şi apoi, dureros, în Colorado, reveneau Republicanilor, care erau deci la un singur pas de mjoritate. Un pas greu de făcut pentru că rămâneau şase dispute nedecise.

La ora 6, ora României, raportul de forţe în Senat era 50-42. Acum ştim bineînţeles rezultatul oficial: republicanii preiau controlul asupra Senatului.

Corespondentul RFI în SUA Radu Tudor