
Politică
Protest la Chișinău: ”Mai multe secții de votare în Rusia”
pozaprotest.jpg

Corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu
Cu drapele ale R.Moldova și Federației Ruse, mai mulți tineri și pensionari, în mare parte vorbitori de limbă rusă, au venit în fața Executivului, nemulțumiți că sunt încălcate drepturile moldovenilor cu drept de vot din Rusia. Oamenii aveau și o pancartă pe care scria în rusă; ”700 de mii cetățeni moldoveni în Rusia reprezintă poporul Moldovei”.
”Ce să facă moldovenii din Rusia, unde să voteze? La o secție pot ajunge în jur de două mii de alegători, unde merg ceilalți. Guvernarea știe că noi avem o altă părere despre ei și nu vor să ne lase să votăm”, îmi spune un bărbat, în vârstă de 68 de ani.
”Inițial vorbeau de 15 secții de vot, acum doar de 5. Nu înțeleg cum pot fi atât de puține când în Rusia muncesc 700 mii de moldoveni. Ne dam seama foarte bine de ce a fost luată această decizie. Este o batjocură față de oameni”, consideră Maria, o altă participantă la miting.
Solicitați de RFI, responsabili din cadrul Executivului au declarat că decizia pe marginea deschiderii birourilor electorale în străinătate, nu va fi modificată, astfel fiind menținută poziția exprimată de Ministerul Afacerilor Externe, care a și decis unde și câte secții de votare să activeze în ziua scrutinului peste hotare.
Din componența Blocului Electoral "Alegerea Moldovei - Uniunea Vamala" fac parte Partidul Social Democrat, Partidul Regiunilor din Moldova și Mişcarea Populară pentru Uniunea Vamală, formațiuni care nu au ajuns până acum în Parlament. Liderul Partidului Regiunilor, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal s-a retras acum câteva zile din campania electorală, motivând că își axează activitatea mai mult”pe contracararea încercărilor criminale de a discredita Găgăuzia". Unii comentatori politici de la Chișinău cred însă că bașcanul a renunțat la campania electorală pentru a nu dispersa electoratul pro-rus, susținători ai Partidului Socialiștilor, formațiune care potrivit ultimelor sondaje ar avea șanse să acceadă în Parlament.
Deși au venit să ceară mai multe secții de votare în Rusia, oamenii nu au uitat să promoveze și ideea privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. ”Autoritățile nu trebuie să mintă poporul. Uitați-vă cum au distrus totul în țară, au prostit oamenii. Trebuie să fim uniți, să mergem în Uniunea Vamală și atunci vom avea un trai mai bun”.
Nemulțumiți de numărul mic de secții de votare sunt și comuniștii. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a calificat recent decizia Guvernului ca fiind una politică, cu un caracter discriminatoriu în raport cu cetățenii noștri moldoveni pe care chiar această așa-numită guvernare democratică i-a alungat din țară. Această conducere este anti-democratică,inumană și tratează fără respect și în batjocoră cetățenii noștri”, susține Voronin.
Voronin s-a arătat deranjat și că în România, de exemplu, vor fi mai multe secții de votare, decât în Rusia, autoritățile mizând pe ”votul decedaților” de pe liste.”Politicienilor le este frică că alegătorii nu vor vota așa cum își doresc aici. În schimb, în România, în fiecare județ vor fi secții de votare pentru parlamentarele din R.Moldova și vor vota chiar și alegători decedați, dar incluși în liste. Și acolo ei vor obține numărul necesar de voturi”, a adăugat liderul comuniștilor.
Pentru alegerile din R.Moldova, în străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare de trei ori mai multe ca în 2010. Secţiile vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare, precum şi în alte locaţii cu acordul autorităţilor competente ale ţării respective. Potrivit deciziei Executivului, pe lângă cele cinci birouri electorale din Federația Rusă, alte șase vor fi în SUA, în România 11 secții de votare, iar în Italia, cele mai multe, 25 la număr.