Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Iohannis să vină la dezbateri, vor fi discuţii pe proiecte, nimeni nu-l cheamă la spânzurătoare

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, declară la RFI că în opinia sa, Klaus Iohannis ar avea tot interesul să participe la dezbaterile cu Victor Ponta, pentru că "are de recuperat foarte mult, nu se pleacă de la 0-0". Sârbu crede că cele două echipe pot găsi şi o variantă de compromis.

Va fi vreo dezbatere Ponta-Iohannis până la urmă? "Din punctul nostru de vedere, cu siguranţă va fi. Aţi văzut declaraţiile premierului, care a spus clar: patru dezbateri la televiziunile importante de ştiri din România, luni, marţi, miercuri şi joi (...). În mod firesc, în mod normal, dânsul (Klaus Iohannis-n.r.) ar trebui să vină în faţa oamenilor, să vadă ce program de ţară are, cum se manifestă într-o dezbatere (...). Din punctul meu de vedere, cel mai interesat dânsul ar fi, că are de recuperat foarte mult, nu plecăm chiar de la 0-0. Sigur, startul se dă de la 0-0, dar totuşi s-a creat o stare de spirit, s-a văzut rezultatul din primul tur", spune Ilie Sârbu.

El consideră că "sunt multe lucruri pe care nu le-a lămurit. Eu nu mă refer aici la scandaluri, Doamne fereşte, nu mai facem emisiuni în care să ne întrebăm unii pe alţii la ce SPA am fost noaptea sau din ce unitate de Securitate a făcut parte. Discuţiile să fie direcţionate spre ceea ce aşteaptă electoratul de la noi, să vadă care e programul tău, ce gândeşti tu despre viitorul acestei naţiuni (...). Nu ne ducem cu ideea scandalului, să ne numărăm casele sau alte lucruri".

Ilie Sârbu crede că "cele două echipe pot să găsească şi o variantă de compromis, însă nu ştiu dacă noi trebuie să acceptăm mereu compromisuri la lucrurile clare. Când e o chestie complicată, dacă era asediat Bucureştiul şi se găsea o soluţie de compromis, unde ne ducem, în ţară, ce facem? Iluziile astea că dacă într-o anumită zonă ai avut un anumit rezultat eşti privilegiat nu cred că ne duc la ceea ce ne dorim noi ca cetăţeni, nu ăsta-i scopul. Trebuie să te prezinţi vertical, aşa cum eşti tu şi să spui ce gândeşti. Nimeni nu-l cheamă la spânzurătoare. Ştiu că are tracul ăsta".

Candidatul PSD la Preşedinţie, Victor Ponta, a propus patru dezbateri televizate, la Realitatea TV, România TV, Antena 3 şi B1 TV.

De partea sa, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a propus o singură dezbatere, la Universitatea de Vest din Timişoara.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuale dezbateri Ponta-Iohannis