Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker, prins în afacerea Luxleaks

juncker_prins_in_afacerea_luxleaks.jpg

Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker era prim-ministrul Luxemburgului pe vremea afacerii de evaziune fiscală dezvăluite de presa europeană. Serviciile Comisiei vor deschide  o anchetă, dar nimeni nu poate spune ce se va întâmpla dacă aceasta îl va implica direct pe preşedintele instituţiei.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Noua echipă a Comisiei Europene îşi începe activitatea în forţă. După nici patru zile de existenţă, ea este deja criticată şi repusă în chestiune.

Reacţia Comisiei  la afacerea  de evaziune fiscală masivă, realizată printr-un acord secret între Luxemburg şi companii multinaţionale este că o anchetă va putea urma.

Ea ar fi condusă de serviciile comisarului european al Concurenţei, daneza Margrethe Vestager şi "va merge până la capăt". La un moment, în acest demers ar putea fi implicat şi comisarul european al Economiei şi Taxării, francezul Pierre Moscovici.

O altă anchetă există deja privind alte practici dubioase în Olanda, Irlanda şi din nou în Luxembourg.

Nimeni nu se poate exprima acum în numele lui Jean-Claude Juncker în fosta sa capacitate de prim-ministru, iar el personal nu a făcut încă vreo declaraţie.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a oferit acum explicaţii tehnice despre anchetă. Cât despre Juncker, mai nimic, doar că acesta a reacţionat "cu seninătate" când a citit presa de dimineaţă.

Tax ruling ok

Şi într-adevăr, ministrul luxemburghez de finanţe Pierre Gramegna a explicat apoi la Bruxelles că aceste decizii anticipative (tax ruling) sint acceptabile. Acestea  permit companiilor să-şi negocieze aranjamentele fiscale înainte de a se instala în Luxemburg.

Comisia a găsit că deciziile anticipative aduc "securitate juridică şi previzbilitate" întreprinderilor, a explicat Gramegna.

Ceea ce poate pune o problemă este aplicarea legislaţiei care poate duce fie la o dubla impozitare sau la o impozitare insuficienta, a mai spus ministrul.

Poziţia lui Juncker

Problema care se pune plasează Comisia Europeană şi pe Jean-Claude Juncker personal într-o poziţie dificilă.

De curând, liderii europeni au decis să declare toleranţă zero împotriva evaziunii fiscale, ca una dintre măsurile luate împotriva crizei. Comisia Europeană este obligată să urmărească buna aplicare a acestor noi reguli în statele membre.

În plus, cazul luxemburghez este "un caz clasic de concurenţă", după câte spune Margaritis Schinas şi deci va fi investigat de Comisie.

Dar cum poate să ceară Comisia statelor membre să strângă cureaua şi să nu mai permită evaziunea fiscală, când însăşi ţara preşedintelui instituţiei nu aplică regulile?

La Bruxelles, există bănuiala că ancheta ar putea fi condusă doar de ochii lumii şi că ea nu va ajunge niciodată la rădăcina problemei.

De altfel, la întrebarea "se va abţine Juncker  la decizia eventuală a Comisiei de a sancţiona Luxemburgul?", Schinas a răspuns: "Nu se poate abţine la ceva ce el însuşi va prezida".