Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum va "juca" UDMR în turul doi?

cum_va_juca_udmr_in_turul_doi.jpg

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, în studioul RFI

Maghiarii sunt liberi să voteze după conştiinţă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută la Cluj-Napoca de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care precizează că decizia privind sprijinul Uniunii în turul secund a fost îngreunată de "revenirea în ecuaţie" a lui Corneliu Vadim Tudor, "un gest neaşteptat şi de neînţeles".

Kelemen Hunor spune că eventuala prezenţă a lui Călin Popescu Tăriceanu în Executiv ar însemna "o guvernare echilibrată" şi alăturarea valorilor liberale actualei coaliţii.

Pe de altă parte, însă, el declară că decizia UDMR privind susţinerea în turul doi a fost îngreunată de revenirea în "ecuaţia politică" a lui Corneliu Vadim Tudor.

"Nu putem fi alături de Vadim Tudor nici măcar pentru o oră, nu înţelegem de ce a fost scos de după cordonul sanitar. Nu putem asuma să fim de aceeaşi parte cu Corneliu Vadim Tudor", afirmă liderul UDMR.

Corneliu Vadim Tudor reprezintă toate principiile împotriva cărora comunitatea maghiară a luptat, adică naţionalismul extrem şi ura faţă de maghiari, consideră Kelemen Hunor: "Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor şi o singură abţinere, să recomandăm alegătorilor noştri să voteze conform propriilor convingeri, suntem convinşi că avem un electorat matur, ştie să voteze astfel încât interesele comunităţii maghiare să nu fie lezate".

PRM a semnat recent un acord cu UNPR (formaţiune aflată la guvernare), pentru susţinerea lui Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidenţiale.