
Politică
Prezidenţiale turul doi: Ce se poate face ca niciun vot să nu mai fie împiedicat ?
Societatea civilă nu crede în eficienţa măsurilor luate în calcul până acum. Astfel, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului APADOR CH crede că singura măsură eficientă, pe lângă suplimentarea cabinelor de vot, a ştampilelor şi a personalului, ar fi eliminarea totală a declaraţiilor prin care votanţii îşi asumă pe propria răspundere că au votat o singură dată. Acestea ar fi inutile pentru că ele nu folosesc în procesul identificării sau sancţionării unor eventuale cazuri de vot multiplu. În cazul votanţilor din diaspora, dintre care mulţi nu au putut vota nici măcar la secţiile unde s-au prezentat, e chiar hilar să se presupună că pot vota multiplu, consideră organizaţia. APADOR CH propune ca scoaterea declaraţiilor pe propria răspundere să se facă printr-o ordonanţă care să modifice legea electorală în vigoare.
La RFI însă, politologul Alexandru Radu nu crede că eliminarea declaraţiilor pe propria răspundere sau măsuri precum prelungirea programului de vot la secţiile din diaspora şi suplimentarea personalului ar putea elimina complet problemele apărute la primul tur. În primul rând pentru că nici guvernul, nici Biroul Electoral Central nu pot modifica acum legea fără să rişte anularea scrutinului de către Curtea Constituţională. “Aş risca chiar spunând că vor exista cetăţeni care nu vor putea vota, poate nu în proporţia din primul tur. În orice caz, mai mult decât un român şi mă tem că ministrul de externe îşi va vedea postul ameninţat pentru că realmente nu are cum să rezolve această situaţie », a declarat Alexandru Radu.
În fine, în privinţa unei posibile deschideri de noi secţii de votare pe lângă cele 294 deja înregistrate în disapora în primul tur atât preşedintele APADOR CH cât şi politologul Alexandru Radu spune la RFI că măsura e tardivă atât logistic, cât şi practic pentru că noi secţii ar implica personal suplimentar, acorduri din partea statelor unde se votează şi alte lucruri imposibil de obţinut într-un timp aşa de scurt. Alexandru Radu spune că acum clasa politică ar trebui doar să înveţe lecţia şi, pe baza a ceea ce nu a funcţionat, să modifice legea astfel încât în primul rând atribuţiile legate de votul în străinătate să fie clar delegate.
În prezent, Autoritatea Electorală şi Biroul Electoral iau deciziile majore legate de felul în care se votează în ţară şi diaspora. Totuşi, numărul de secţii din străinătate sunt decise de ministerul de externe de la un scrutin la altul.