Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BEC: Legea permite înfiinţarea de noi secţii de vot în diaspora

vot.jpg

Sursa: roaep.ro

Guvernul poate înfiinţa noi secţii de vot în străinătate, în condiţiile în care primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat cu dificultate, iar mii de români din diaspora nu au putut vota până la închiderea urnelor. Iată ce rezultă dintr-un comunicat al Biroului Electoral Central, care interpretează în acest mod o hotărâre a aceleiaşi instituţii luată în urmă cu 4 zile, după o întrunire cu reprezentanţii Ministerului de Externe şi cu cei ai secţiilor de vot din străinătate.

Concret, oficilii BEC spun că articolul invocat de Guvern care nu ar permite înfinţarea de noi secţii de vot pentru turul al doilea se referă numai la scrutinul organizat în ţară. Biroul Electoral Central subliniază că sintagma “aceleaşi liste de alegători” indică faptul că legea se referă doar la scrutinul de pe listele permanente din ţară, în cazul căruia, într-adevăr, secţiile nu pot fi suplimentate.

Scrutinul din străinătate se desfăşoară pe baza “tabelelor electorale”, subliniază BEC. Prin urmare, susţine BEC, numărul secţiilor de vot ar putea fi mărit de Guvern, conform acestei interpretări a legii.

Titus Corlăţean susţine că nu pot fi înfiinţate noi secţii

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri că numărul secţiilor de vot din străinătate nu va fi mărit, întrucât legea nu ar permite această măsură.

Mai exact, fiind întrebat despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, şeful diplomaţiei române a susţinut că BEC a adoptat o hotărâre "care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (...) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii".

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, ar fi necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximu, a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze", a justificat ministrul de Externe.