Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu îi cheamă pe Iohannis şi Ponta la Cotroceni pentru confruntarea televizată

basescu_furios.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu îi invită la Cotroceni pe cei doi candidaţi din turul doi al prezidenţialelor pentru dezbaterea televizată, în dondiţiile în care staffurile lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis nu se înţeleg asupra locului de desfăşurare a dezbaterii.

Traian Băsescu propune ca locul de desfăşurare a întâlnirii televizate dintre cei doi să fie Sala Unirii sau Sala de Spectacole a Palatului Cotroceni şi menţionează că "moderatorul sau moderatorii dezbaterii/dezbaterilor vor fi conveniţi de cei doi candidați".

Preşedintele precizează că este convins de faptul că "dezbaterile sunt esențiale pentru democrație și pentru buna informare a electoratului, dar şi de faptul că dezbaterea/dezbaterile sunt dorite de cei doi candidaţi".

În plus, Preşedinţia precizează că" în perioada pregătitoare, dar și în timpul dezbaterii/dezbaterilor președintele României, Traian Băsescu nu se va afla în Palatul Cotroceni".

“Menţionăm că în momentul de faţă Palatul Cotroceni poate asigura semnal pentru minim 30 televiziuni şi dacă este nevoie se pot crea imediat facilităţi suplimentare. Capacitatea celor două săli permite participarea a câte 50 - 70 de susținători din partea fiecărui candidat”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Preşedinţiei, disponibilitatea celor două spații (Sala Unirii și Sala de Spectacole) va fi asigurată în perioada 10 - 14 noiembrie 2014.

În plus, suportul tehnic pentru efectuarea transmisiei va fi asigurat de Societatea Română de Televiziune (camere de luat vederi şi operatori) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (semnal pentru televiziuni).

Candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, a declarat, referitor la propunerea preşedintelui, că acest lucru îl "vor decide echipele în negociere", adăugând că întâlnirea trebuie să aibă loc "oriunde este o platformă publică, independentă”.

O poziţie pe acest subiect a venit azi şi din partea ActiveWatch. Dezbaterea dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant, precum Parlamentul României, a anunţat într un comunicat organizatia, care subliniază că propunerea PSD ca aceste dezbateri să fie găzduite, succesiv, de patru televiziuni de știri este inoportună, din cauza lipsei de echidistanţă a acestora.