Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor dă o veste proastă PDL: UDMR nu va semna o moţiune de cenzură pe tema descentralizării

kelemen_hunor_da_o_veste_proasta_pdl_udmr_nu_va_semna_o_motiune_de_cenzura_pe_tema_descentralizarii.jpg

UDMR nu va susţine o moţiune de cenzură a PDL pe tema descentralizării.

UDMR nu are de gând să semneze o moţiune de cenzură a PDL, după ce Guvernul îşi asumă marţi răspunderea în faţa Parlamentului pe legea descentralizării. O spune la RFI preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El precizează că argumentele PDL sunt "politicianiste".

Kelemen Hunor e ferm: "Nu vom semna o moţiune de cenzură şi fără semnătura noastră nu se poate depune o moţiune de cenzură în acest moment, în Parlamentul României. Nu semnăm o moţiune de cenzură, pentru că argumentele cu care PDL-ul a atacat şi atacă acest proiect de descentralizare sunt argumente politicianiste. Când eram împreună la guvernare, atunci erau pentru descentralizare şi am făcut câţiva paşi mici. Acum, sigur, dacă vine USL-ul şi eşti în Opoziţie, este la modă sau aproape că este logic să spui nu. Argumentele pe care eu le-am auzit până acum pe noi nu ne conving în nici un fel. Eu nu pot să spun din cauză că sunt în Opoziţie că nu sunt de acord cu ceea ce am spus 20 de ani la rând, principiul subsidiarităţii, descentralizarea. Deci nu vom semna această moţiune de cenzură şi în plus, o moţiune de cenzură trebuie depusă atunci când ai şansa de a da jos Guvernul. În acest moment, această şansă nu există".

 

UDMR: Legea descentralizării este constituţională

 

UDMR nu va susţine un eventual demers al PDL de contestare a legii descentralizării la Curtea Constituţională, mai precizează Kelemen Hunor. "Eu nu am văzut până acum nici un articol care din punctul nostru de vedere ar fi neconstituţional. Noi am depus câteva amendamente acolo unde noi credeam că din punct de vedere politic lucrurile nu sunt clare. De exemplu, era un articol în care Guvernul spunea că trebuie menţinută în educaţie şi în sport atât în ceea ce priveşte clădirile care sunt trecute pentru scopul consacrat, dar şi atribuţiile nu pot fi modificate. Noi am spus că trebuie să facem un articol general pentru toate domeniile care vor fi descentralizate, nu numai pentru educaţie şi sport, ca să nu fie nici o discuţie şi să nu existe o portiţă mică pentru unii care eventual vor să schime atribuţiile direcţiilor sau instituţiilor care vor fi descentralizate. Deci poate aici ar fi fost vorba despre o problemă de neconstituţionalitate, dar propunerea noastră a fost acceptată", explică preşedintele UDMR.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o moţiune de cenzură pe tema descentralizării