Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Madridul ignoră votul secesionist catalan

Deși suspendat  de către Curtea Constituțională, duminică a avut loc  referendumul  pentru independenţa Cataloniei. Mai puțin de 40%  din populația catalană cu drept de vot a participat la aceasta consultare populară, dintre care peste 80% s-a pronunțat în favoarea unei independențe totale a Cataloniei de Regatul Spaniei. Acest referendum, deși fără consecințe juridice și ignorat de autoritățile de la Madrid, este considerat de autoritățile catalane un succes și un pas important pentru continuarea procesului secesionist.

“Procesul participativ cetățenesc”, după cum a fost numit acest referendum  de către autoritățile catalane, pentru a eluda piedicile legale pe care Madridul le-a pus în calea mișcării secesioniste, s-a desfășurat în condiții relativ normale, fără incidente majore, dar marcat de confuzia legată de legalitatea acestuia și de ameninţările Madridului privind răspunderea penală a organizatorilor.

Duminică premierul spaniol, Mariano Rajoy, avertiza că această consultare populare este lipsită de orice suport legal și că, în consecință, nu va avea nicio o autoritate juridică, de asemenea a ținut să dea asigurări unioniștilor că, Spania nu se va rupe atât timp cat va fi șeful executivului, iar ministrul justiției a declarat că ”referendumul este un simulacru, un act de propagandă politică, un act steril și inutil, fără valoare democratică". 

Pe de altă parte, Procuratura  Generală a Statului a deschis o anchetă pentru a identifica organizatorii acestui referendum, iar partidele unioniste au reclamat în faţa instanțelor oprirea acestei consultări populare considerate în continuare ilegală de către o mare parte a societății spaniole. La tóate acestea  Artur Mas, a ținut să răspundă imediat, asumându-și toată responsabilitatea referendumului, iar instanțele catalane au refuzat oprirea acestui proces considerând că ar fi o măsură  disproporționată și inoportună.
 
Revenind la esența acestei consultări, pe 9 noiembrie catalanilor li s-a cerut să răspundă la doua întrebări prin da sa nu. Prin prima întrebare trebuiau să decidă dacă această  provincie autonomă trebuie să se transforme într-un stat, iar prin răspunsul  la cea de-a doua trebuiau să hotărască dacă viitorul stat catalan ar  trebui să fie independent sau nu.

Ei bine, conform unor date provizorii anunțate de președintele Artur Mas, din cei peste 2 milioane de catalani care au participat la vot, adică mai puțin de 40% din populația cu drept de vot, peste 90% au răspuns afirmativ la prima întrebare, adică se dorește formarea unui stat catalan, iar dintre toți aceștia peste 80% doresc ca această provincie spaniolă să se transforme într-un stat independent.  Autoritățile catalane au apreciat consultarea populară ca fiind un succes și îl consideră deocamdată doar un pas premergător unui viitor referendum,  acceptat de statul spaniol, care să decidă în cele din urmă soarta Cataloniei. 

În acest moment, când data de 9 noiembrie este deja istorie, întrebarea pe care și-o pune majoritatea este: ce va urma, ce se va întâmpla de fapt începând de astăzi? Președintele catalan iese destul de șifonat în urma acestei frustrate încercări secesioniste și deja nu se mai bucură de încrederea blocului politic separatist care reclamă alegeri anticipate pentru a crea o nouă majoritate care să gestioneze situația. Pe de altă parte, premierul  spaniol, care este criticat pentru că a scăpat situația de sub control, va trebui să-și asume o dată pentru totdeauna ceva ce a încercat să ignore: faptul că mișcarea separatistă catalană este o realitate care nu poate fi soluționată doar cu constituția în mână și că politica dusă până acum nu a făcut decât să alimenteze tendințele secesioniste.