Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea descentralizării, asumată de Executiv

Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru legea descentralizării. Multe instituții își vor schimba subordonarea, trecând în coordonarea autorităților locale. Descentralizarea este văzută de alianța guvernamentală drept o metodă pentru mai buna folosire a fondurilor europene.

Legea descentralizării vorbește despre renunțarea de către administrația centrală la coordonarea unor instituții din diverse domenii, fără însă ca procesul să fie unul general.

Vicepremierul Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de proiect, spunea că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Poliţia nu se descentralizează, a mai amintit Dragnea, care a spus că dimpotrivă ”se întăreşte”, iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.

În procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, așa cum cerea de exemplu primarul din Constanța, Radu Mazăre, pentru care în perioada următoare va exista ceea ce vicepremierul numea o ”abordare separată”, dar nici plajele.

În cazul acestora, va fi transferat doar dreptul de administrare, urmând să rămână în proprietatea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană. Și nu se descentralizează nici ceea ce ține de cinematografele din România, pentru că majoritatea sunt închiriate.

Ce se întâmplă cu angajații?

În urma acestui proces, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale. Deci e clar că vor avea aceleași salarii, dar nu e sigur dacă și numărul de posturi va fi același.

E de amintit o recentă declarație a ministrului de finanțe, Daniel Chițoiu. Procesul de descentralizare şi de reorganizare administrativă va reduce cu cel puţin 10% numărul de personal din structurile reorganizate, cifră care nu reprezintă o ţintă, guvernul având însă obligaţia să nu depăşească numărul de personal salarizat, spunea ministrul Chiţoiu.

Deocamdată se știe că toţi şefii instituţiilor care urmează să fie cuprinse în procesul de descentralizare vor fi eliberaţi din funcţie până la 1 ianuarie 2014, iar după aceasta dată urmează să aibă loc noi concursuri pentru şefia direcţiilor judeţene. Practic, şefii deconcentratelor urmează să fie eliberaţi din funcţie, ei urmând ulterior să fie reconfirmaţi de consiliile judeţene sau să îşi piardă funcţia. Şefii din teritoriu susţin că vor organiza concursuri pentru toate aceste funcţii, dar că toţi sunt obligaţi să îşi depună mandatul.

Reacții politice, de la amendamente la moțiune de cenzură

La proiectul legii descentralizării au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului. Recent, la RFI, deputatul PNL Victor Paul Dobre spunea că partidul său se gândește la câteva amendamente. Una peste alta, cele 2004 amendamente privesc 37 de capitole ale proiectului legii descentralizării și au fost depuse de parlamentari ai PSD, UDMR, PNL, PC și PP-DD.

Cât privește PDL-ul, reprezentanții formațiunii spun că nu depun amendamente la ”un proiect de lege neconstituţional” și că inițiază o moțiune de cenzură.

Demers greu, pentru că PDL singur nu are forța politică necesară pentru a răsturna guvernul, iar aliați nu prea găsește în parlament. UDMR e sigur că nu se aliază demersului, după cum a spus la RFI chiar președintele formațiunii, Kelemen Hunor.

O moțiune de cenzură trebuie inițiată de cel puțin un sfert din numărul total al parlamentarilor. În cazul în care moțiunea este adoptată, cabinetul cade.