Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama şi-a început turneul asiatic

barack_obama_inceput_turneul_asiatic.jpg

Barack Obama, la sosirea la Beijing (Foto: Reuters/Jason Lee)

Preşedintele american a sosit luni dimineaţă la Beijing. Aceasta este prima etapă a turneului din Asia al lui Barack Obama, care se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping. Şeful Casei Albe urmează să efectueze vizite în Myanmar şi Australia, potrivit AFP.

Preşedintele american a fost primit la coborârea din avion de către ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

În prima sa întâlnire de luni dimineaţă cu noul preşedinte indonezian, Joko Widodo, Barack Obama a salutat rolul jucat de Indonezia în lupta împotriva extremismului religios.

Preşedintele american, care şi-a petrecut o parte a copilăriei în Indonezia, l-a invitat pe omologul său la Washington.

Cât despre China, Capitala Beijing, sufocată de poluare, a adoptat măsuri dure pentru dispersarea smogului, înaintea Summitului Asia-Pacific.

Barack Obama urmează să susţină un discurs luni după-amiază, în deschiderea lucrărilor summit-ului APEC.

În cursul acestei reuniuni, el urmează să-l întâlnească pe Xi Jinping marţi şi miercuri. Casa Albă a promis "convorbiri proaspete şi aprofundate".

Relaţia dintre SUA şi China este afectată de tensiunile din Marea Chinei, de atacurile informatice şi de problemele legate de drepturile omului.

În Myanmar, Barack Obama urmează să se întâlnească atât cu preşedintele Thein Sein, cât şi cu opozanta Aung San Suu Kyi, înaintea alegerilor legislative din 2015.

Preşedintele american va participa, la sfârşitul săptămânii, la Brisbane, în Australia, la Summit-ul G20, unde s-ar putea întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu toate că nu este prevăzută o întâlnire oficială.