Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ultima săptămână de campanie. Cum se prefigurează?

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, ar fi votat de 55% dintre români în timp ce pe Klaus Iohannis (ACL) îl aleg 45% dintre aceştia, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, este concluzia unui sondaj realizat de SOCIOPOL. Aceleaşi procente le-ar obţine cei doi şi conform unui sondaj realizat de CSCI pe 5 noiembrie. Sondajul a fost efectuat în perioada 5-7 noiembrie, pe un eşantion de 1.005 interviuri telefonice. Eroarea maximă tolerată este +/-3,2 % la un nivel de încredere de 95%.

Confruntarea directă a celor doi prezidențiabili, printr-una sau mai multe dezbateri televizate, este în continuare incertă.

„Situația nici nu îi avantajează, nici nu îi fragilizează pe candidați. Singurul care pierde este electoratul”, spune la RFI politologul Andrei Țăranu. În opinia sa, electoratul indecis ar putea să renunțe să se prezinte la vot în 16 noiembrie, dacă nu se organizează o dezbatere electorală între Victor Ponta și Klaus Iohannis în această săptămână.

Despre protestele din Diaspora

Românii din diaspora și-au cerut duminică, în stradă, dreptul la vot. Au fost organizate manifestații  la Londra, Paris, Berlin, Munchen, Madrid, Dublin și Viena.
Politologul Andrei Țăranu crede că aceste proteste nu îl fragilizează foarte mult pe candidatul Victor Ponta, care este și șeful Executivului. „Majoritatea celor care au ieșit în stradă au votat pentru Klaus Iohannis în primul tur, motiv pentru care nu cred că va exista un val puternic, de max. 5%, care să se prezinte în strănitate. Or, 5% din cei care s-au prezentat în 2 noiembrie înseamnă cel mult 10.000 de oameni în plus care vor veni la vot”, explică Țăranu. Reamintim, diferența de voturi între cei doi candidați după primul tur de scrutin a fost de peste 950.000.

Despre protestele din țară

În țară, asistăm la manifestări cu factură civică pentru libertatea votului, aparent, dar care generează în egală măsură o stare de tensiune între cele două tipuri de electorat.  Atât la București cât și la Brașov electoratul PSD a ieșit pentru a-și arăta prezența, în vreme ce la Cluj și Timișoara au ieșit în stradă simpatizanții ACL. Acest lucru nu este un lucru bun, spune la RFI politologul Andrei Țăranu. "Rolul politicii și al democrației este de a alege în afara presiunilor străzii", arată Țăranu (audio).

Politologul Andrei Țăranu intervievat de Magda Prelipceanu