Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodor Meleşcanu, propus ministru de Externe, după demisia lui Titus Corlăţean. Băsescu a semnat decretul

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe. Şeful statului a semnat decretul. Titus Corlăţean a anunţat anterior că l-a informat pe premier că a decis să-şi depună mandatul de ministru. Demisia lui Corlăţean nu rezolvă problema suplimentării secţiilor de votare în străinătate, declară prim-vicepreşedintele ACL, Cătălin Predoiu.

UPDATE:  Teodor Meleşcanu a depus, luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe, în prezenţa şefului statului, a premierului Victor Ponta şi a mai multor consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Înainte ca Teodor Meleşcanu să depună jurământul ca ministru de Externe, preşedintele Traian Băsescu a spus că demisia lui Titus Corlăţean a fost târzie, precizând că nu l-ar fi numit în funcţie pe fostul director SIE, dar o face, totuşi, având în vedere urgenţa.

Corlăţean: "Nu există bază juridică legală pentru suplimentarea numărului de secţii de votare"

"Nu există bază juridică legală pentru suplimentarea numărului de secţii de votare", spune Titus Corlăţean.

El a anunţat luni că-şi depune mandatul de ministru de Externe. Gestul său vine la o zi după protestele de stradă din mai multe oraşe ale ţării şi din străinătate, faţă de organizarea deficitară a primului tur al alegerilor prezidenţiale în diaspora.

Titus Corlăţean spune că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există nici un impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică.

El a mai adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul doi.

Titus Corlăţean mai afirmă că nu acceptă ca MAE să fie implicat în jocul electoral al "domnilor Băsescu şi Iohannis".

 

Reacţia Opoziţiei

 

Demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean nu rezolvă problema suplimentării secţiilor de votare în străinătate, premierul Victor Ponta trebuind să soluţioneze rapid situaţia sau să demisioneze la rândul său. Iată ce declară prim-vicepreşedintele ACL, Cătălin Predoiu.

"Prin ceea ce s-a întâmplat, este foarte clar că Victor Ponta pregăteşte furtul alegerilor. Demisia anunţată a lui Corlăţean nu va acoperi acest furt. Corlăţean trebuia demis până la această oră. Faptul că nu l-a demis îl pune pe premierul Ponta în complicitate cu el şi cer demisia premierului, azi, acum. Să-şi dea demisia odată cu domnul Corlăţean. În plus, demisia lui Corlăţean nu rezolvă problema, vrem secţii suplimentare pentru românii care vor să-şi exercite dreptul la vot. Vrem ca aceşti români să poată spune clar ce vor, pentru preşedintele lor. Demisia lui Corlăţean nu va opri valul anti-Ponta. Este o dovadă clară a complotului între Ponta şi Corlăţean, iar orice explicaţie ar veni este de prisos", a declarat prim-vicepreşedintele ACL.