Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, la RFI: ”Nu exclud suplimentarea secţiilor de vot în diaspora”

Președintele Traian Băsescu a semnat, luni după-amiază, decretele privind încetarea mandatului lui Titus Corlățean la șefia MAE și numirea în locul său a lui Teodor Meleșcanu. Corlăţean a demisionat în condiţiile în care instituţia pe care o conducea a fost acuzată că a organizat deficitar primul tur al alegerilor prezidenţiale în diaspora. Într-o intervenţie la RFI, Teodor Meleşcanu afirmă că ia în calcul modificarea legii pentru ca secţii noi de votare să poată fi înfiinţate în diaspora.

Teodor Meleşcanu spune că va organiza turul al doilea al scrutinului prezidenţial din diaspora conform legii şi cu respectarea tuturor normelor astfel încât să fie evitate situaţii neplăcute care pot duce, în anumite situaţii, chiar până la invalidarea de către Curtea Constituţională (CC) a alegerilor.

La acest potenţial motiv de invalidare a turului doi al prezidenţialelor s-a referit cu câteva ore mai devreme şi demisionarul Titus Corlăţean, care a declarat că o eventuală suplimentare a secţiilor de vot în turul doi nu ar fi în conformitate cu legea, putându-se ajunge chiar la anularea de către CC a rezultatelor scrutinului.

În plus, Corlăţean a subliniat că anunţul Biroului Electoral Central (BEC) conform căruia legea poate fi interpretată astfel încât să poate fi înfiinţate secţii noi de vot nu are efecte juridice şi, prin urmare, este în continuare ilegală înfiinţarea de noi secţii de vot în diaspora pentru turul al doilea al prezidenţialelor.

Noul ministru al Externelor, Teodor Meleşcanu, afirmă, însă, într-un interviu la RFI că ia în calcul modificarea legii astfel încât noi secţii de vot să poată fi înfiinţate în diaspora.

Teodor Melescanu: ” Nu exclud suplimentarea numarului sectiilor de vot”

Rep: Credeti in primul rand, ca nominalizarea dvs pentru functia de ministru de externe va fi validata de presedintele Traian Basescu?

T.M. ; “ Este o chestiune care depinde strict de decizia sefului statului. Nu pot eu sa comentez. Ceea ce pot sa va spun este ca din punct de vedere profesional , al experientei si al competentei in domeniul relatiilor internationale nu cred ca se va pune problema. Daca exista alte chestiuni repet, tin strict de decizia presedintelui. “

Rep:  Este o nominalizare, domnule Melescanu,  pe care ati acceptat-o cu ochii inchisi?

T.M. : “Nu cu ochii inchisi, cu ochii deschisi si cu preocuparea de a nu mai fi confruntati cu situatii ca cele pe care le-a avut in turul intai…..noi reusim sa creem noi fracturi intre romanii din tara si cei din strainatate. Din punctul meu de vedere interesul este mult prea mare ca sa spun ca o accept cu ochii inchisi sau nu. Neacceptarea ar fi fost o dovada de lasitate din partea mea. “

Rep.:  Va veti confrunta cel mai probabil inca de la inceputul mandatulu, cu aceasta chestiune a cresterii numarului de sectii de votare in perspective turului doi. Titus Corlatean tocmai din acest motiv a demisionat, explicand ca  ilegal sa suplimentezi numarul acestora. Care e viziunea dvs, ce va propuneti dl Melescanu daca veti fi ministru de externe in timpul desfasurarii celui de-al doilea tur al   alegerilor prezidentiale? Si ma refer aici evident la votul romanilor din strainantate, din diaspora?

T. M.: “ De-o maniera generala ceea ce imi voi propune si voi face este sa asigur toate masurile care sa permita in orice situatie, ca toti romanii care doresc sa-si exercite votul sa-l poata exercita in cadrul sectiilor de votare. Sunt mai multe alternative. O posibilitate este de a modifica legea , pentru ca legea pentru alegerea presedintelui spune clar ca in turul doi al alegerilor prezidetiale acestea se desfasoara in aceleasi sectii in care s-au organizat si in primul tur. Deci o posibilitate este modificarea acestei legi printr-o ordonanta de urgenta….insa suplimentarea numarului de sectii este destul de dificila, avand in vedere timpul foarte scurt care a ramas pana la al doilea tur. Nu o exclud  insa ca o posibilitate. O a doua posibilitate este suplimentarea numarului celor care se ocupa de procedura propriu-zisa a votarii la toate sectiile care exista in strainatate, stampile, cabine de vot, comisii, punerea la dispozitie a formularelor care asigura securizarea votului astfel incat sa nu ramana nimeni pe dinafara daca doreste sa voteze. Dar toate astea trebuie sa le discut in primul rand cu BEC, sa vedem foarte clar, pe lege, care sunt posibilitatile de a face cest lucru. “

Rep : Domnule Melescanu ca sa fiu sigura ca am inteles pentru ca chestiunea e evident extrem de delicat , dvs spuneti ca va ganditi,  sa modificati legea in sensul suplimentarii  numarului de sectii de vot , exact ceea ce Titus Corlatean a spus ca e ilegal sa fie facut.

T.M.: “E ilegal cat timp nu se modifica legea care sa permita ca in turul doi sa fie si alte sectii de votare decat cele din turul intai. Asta se spune in articolul 54 din lege. Daca se modifica acest articol de lege atunci se poate face si o hotarare de guvern, un ordin de ministru de externe, deci se deschid si alte posibilitati. Daca nu, trebuie sa mergem pe ameliorarea cat mai buna a conditiilor de desfasurare in cadrul sectiilor , suplimentarea numarului de stampile, numarului de cabine, simplificand procedura de intocmire a declaratiilor pe propria raspundere ca nu au mai votat, deci toate aceste lucruri care sa incerce sa rezolve problema in cadrul juridic existent.”

Rep:   Deci exista posibilitatea ca pe 16 nov sa fie mai multe sectii de vot in strainatate, exact ceea ce a cerut diaspora, nu numai mai multe stampile, mai multe cabine si suplimentarea personalului care sa proceseze actele, mai multe sectii de vot?

T.M.  : “ Exista si aceasta posibilitate, numai daca se modifica legea.