
Politică
Valeriu Zgonea: Nu se pot înfiinţa noi secţii de vot, nu modificăm regulile în timpul jocului
valeriu_zgonea_nu_se_pot_infiinta_noi_sectii_de_vot_nu_modificam_regulile_in_timpul_jocului.jpg

Valeriu Zgonea se arată deranjat de criticile Opoziţiei faţă de organizarea votului în străinătate: "Mă deranjează că membri marcanţi ai societăţii politice româneşti, care se află în competiţie nu spun acelaşi lucru ca şi noi, cei care ne aflăm la guvernare. Aici nu e vorba de a interpreta legea când eşti în Opoziţie. Văd foarte mulţi viteji când sunt în Opoziţie, dar când au fost la guvernare, au făcut totul praf".
Regulile nu pot fi schimbate acum, precizează preşedintele Camerei Deputaţilor. "Eu cred că trebuie să explicăm electoratului şi cetăţenilor României, indiferent cu cine vor vota, că unde este lege, nu este tocmeală, că noi nu putem să modificăm în timpul jocului regulile jocului, pentru că ceilalţi 12 competitori din primul tur ne vor acuza că favorizăm şi că dacă aveau şi ei aceste favoruri în primul tur, poate mai mulţi electori veneau din străinătate şi votau cu Monica Macovei, cu Elena Udrea, cu Călin Popescu Tăriceanu şi atunci tot rezultatul votului poate fi invalidat (...). Nu se poate modifica legislaţia electorală mai devreme de şase luni-un an faţă de data alegerilor", explică Valeriu Zgonea.
"Fluidizarea" votului
Ce măsuri de fluidizare a votului pot fi luate? "Un pas a fost făcut şi mie mi se pare una dintre cele mai bune decizii, să poţi să descarci această declaraţie pe propria răspundere, să poţi s-o completezi acasă şi s-o semnezi direct în faţa preşedintelui secţiei de vot şi a membrilor Biroului Electoral al secţiei de vot. A doua măsură care a fost luată, mărirea numărului de cabine şi a numărului de ştampile. Asta înseamnă că în loc să ai cinci cabine în 12 ore, ai şapte sau nouă cabine, deci se dublează numărul de cetăţeni care pot vota în acea secţie de vot. Alte soluţii eu nu văd în acest proces electoral, pentru că celelalte sunt strict legate de modificarea legislaţiei, adică să faci mai multe secţii de vot în aceeaşi zonă, în aceeaşi localitate, astfel încât mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot să voteze în străinătate", spune Valeriu Zgonea.
Accesul la vot trebuie fluidizat, apreciază preşedintele Camerei Deputaţilor. "Noi trebuie să le explicăm românilor că nu se pot face noi secţii de votare, că legislaţia este unitară, recomandările sunt unitare la nivelul UE şi că legislaţia fiecărui stat stabileşte foarte clar cum se fac secţiile de vot în diasporă. Ceea ce trebuie să facem noi este să fluidizăm accesul cetăţenilor români în acest interval 9-21 la secţiile de vot din străinătate", declară social-democratul.