Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgonea: Iohannis are reflexul de a se ascunde, crezând că astfel va aduce mai multe voturi

Klaus Iohannis trebuie să participe la o confruntare despre atribuţiile preşedintelui. O spune la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

Va exista o dezbatere Ponta-Iohannis? "Eu am speranţă că domnul Iohannis până la final va rupe această teorie, acest legământ pe care şi l-a făcut cu sine, să nu aibă nici o dezbatere, când candidează la vreo funcţie în statul român şi va înţelege că atunci când candidezi la suprema funcţie în statul român, trebuie să ai obligaţia de a intra în dezbatere cu celălalt candidat aflat în cursa finală. Nici la Primăria Sibiului domnia sa n-a făcut acest lucru, nici când a candidat prima dată. Probabil că este un reflex de a se ascunde, crezând că astfel va aduce mai multe voturi", spune Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor crede că Iohannis ar trebui să vorbească despre atribuţiile preşedintelui: "L-am văzut la televizor pe domnul Iohannis vorbind despre atribuţiile primarului sau ale unui prim-ministru sau ministru, dar nu despre atribuţiile preşedintelui. Noi ne confruntăm în ultimii cinci ani cu un preşedinte, e-adevărat jucător, e-adevărat că pe alocuri simpatic, dar care a încălcat constant atribuţiile preşedintelui şi s-a dus în atribuţiile altora, scrise în Constituţie, ale unui ministru, ale unui preşedinte de Parlament, ale unui premier. Deci din punctul meu de vedere, trebuie să discutăm cât timp în societatea românească mai permitem unui preşedinte sau unui ministru să intervină în atribuţiile celuilalt".

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o eventuală dezbatere Ponta-Iohannis