Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE anunţă măsuri de "fluidizare" a votului în străinătate

mae_anunta_masuri_de_fluidizare_a_votului_in_strainatate.jpg

Secţie de votare la Londra (Foto: Petru Clej)

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost majorat cu 1,5 milioane de lei pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în străinătate. Vor fi asigurate mai multe ştampile şi cabine de vot, iar lista personalului va fi suplimentată, a anunţat marţi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Numărul secţiilor de votare nu a fost suplimentat.

Fiecare secţie de vot din străinătate va avea câte şapte ştampile şi tot atâtea cabine de vot, numărul maxim acceptat.

Ministerul de Externe mai propune ca reprezentanţii partidelor care lipsesc din secţiile de vot din diaspora să poată fi înlocuiţi.

Teodor Meleşcanu precizează că MAE a primit deja alte 4,5 milioane de lei pentru alegeri, dar insistă că nu ministerul organizează alegerile, ci are doar responsabilitatea de a aplica deciziile Biroului Electoral Central.

MAE va propune Biroului Electoral Central să analizeze dacă legal poate fi suplimentat numărul secţiilor de vot în străinătate, mai afirmă Teodor Meleşcanu, adăugând că dacă se argumentează că este legal, nu va fi nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă.

Ministrul de Externe afirmase marţi dimineaţă la sediul BEC că legislaţia actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Românii din diaspora au putut vota în primul tur în 294 de secţii de votare din 95 de state.

MAE a trimis pentru primul tur 600 de mii de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, circa trei milioane de români trăiesc în afara ţării.