Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociaţia românilor din Italia: Măsurile MAE nu vor îmbunătăţi situaţia la secţiile de vot din diaspora

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

„Măsurile de fluidizare a votului anunţate de Ministerul de Externe vor fi insuficiente”, anunţă, la RFI, preşedintele Asociaţiei românilor din Italia (ROMA). Eugen Terteleac se aşteaptă ca situaţia în turul al doilea la secţiile din diaspora să fie asemănătoare cu cea din primul tur când zeci de mii de români nu au apucat să voteze până la închiderea urnelor.

Ministerul de Externe a anunţat, marţi, câteva măsuri menite să fluidizeze votul în turul al doilea în diaspora. Printre acestea: suplimentarea numărului de cabine de vot, a ştampilelor şi a personalului din secţiile din străinătate. Aceste măsuri s-ar putea dovedi, însă, insuficiente întrucât în multe secţii din diaspora numărul cabinelor, ştampilelor şi personalului era deja la maximul impus de lege.

„Din informaţiile pe care le avem, vă asigur că va fi în continuare o afluenţă foarte mare la secţiile de votare. Măsurile pe care le-a anunţat Ministerul de Externe sunt aproape inexistente. În Italia, în multe secţii de vot, numărul de ştampile şi cabine de vot a fost la maxim (n.r. numărul maxim admis de lege este 7)” spune Eugen Terteleac, care subliniază că, în conformitate cu legea, nu pot fi majorate la mai mult de şapte nici cabinele de vot şi nici ştampilele.

„Estimările noastre ne spun că, la Roma, în primul tur, au participat la vot 15-20% dintre cei care s-au prezentat fizic la urne. Indiferent cât de rapid se vor mişca cei de la secţiile de vot, cu siguranţă nu vor putea vota toţi cei care se vor prezenta”, este de părere preşedintele Asociaţiei românilor din Italia.

Situaţia din Italia este asemănătoare cu cea din Paris, unde, de asemenea, numărul cabinelor şi al ştampilelor a fost maxim, nemaiexistând, aşadar, conform legii posibilitatea suplimentării lor, conform anunţului de marţi al ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

 
preşedintele Asociaţiei românilor din Italia (ROMA), Eugen Terteleac