Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CTP: Dezbaterea televizată, spectacol interesant al tacticilor de manipulare a publicului

Dezbaterea Ponta-Iohannis, găzduită marți seara de Realitatea TV, nu a fost decisivă, ea nu a reușit să schimbe într-o măsură semnificativă opiniile de vot, spune la RFI jurnalistul Cristian Tudor Popescu. În opinia sa, a fost totuși un spectacol interesant din punct de vedere al tacticilor de manipulare a publicului alese de cei doi candidați.

Analiza CTP:

Victor Ponta a dorit să fie perceput ca un profesor care îi pune întrebări elevului iohannis și pentru asta a venit blindat cu hârtii, cu Constituția României și cu o biblie, format mic, pe car e însă n-a apucat s-o folosească. A încercat lucrul acesta dar nu i-a reușit din cauza atitudinii, a gesturilor care erau mai degrabă ale unui elev agitat.

Klaus Iohannis a încercat să treacă drept profesor, în imagine și alură, prin faptul că a vorbit mult mai puțin, prin tăcerile îndelungi, cu un facies impenetrabil. Un aspect interesant este frecvența clipirilor. Raportul este de 1 la 10 între Klaus Iohannis și Victor Ponta.

Cei doi au părut, în imagine, profesorul Iohannis și elevul Ponta care se străduiește să arate că știe foarte mult. În ce privește consistența, Klaus Iohannis nu a dovedit că are cunoștințele necesare unui profesor, în vreme ce Victor Ponta a folosit prea multe cifre pentru a fi convingător.

Ziarul Gândul a verificat veridicitatea câtorva cifre și declarații ale lui Victor Ponta:

- 2,6 mld lei fiecare punct de TVA, a afirmat premierul. Inexact, spun jurnaliștii Gândul. În execuția bugetară de anul trecut un punct de TVA colectat în 2013 reprezintă 2,2 mld lei. Și această cifră e dificil de estimat din cauza evaziunii fiscale.

- Conform recomandărilor Comisiei de la Veneția orice schimbare a legilor electorale în timpul jocului este considerată încălcare a legii, a declarat prim-ministrul Ponta. Or, CCR – bazându-se pe recomandările Comisiei de la Veneția – spune că în anumite situații pot fi acceptate excepții de la regulă dacă este necesar să fie remediate pe cale legislative probleme neprevăzute sau pentru a rectifica legilsația electorală acolo unde aceasta aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel internațional.

- China se află pe locul 3 în schimburile comerciale ale Germaniei, a spus candidatul PSD-UNPR-PC. Potrivit biroului federal german, China se află pe poziția 5 în acest top.

În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, Victor Ponta cu siguranță nu a piedut în urma acestei dezbateri.  Klaus Iohannis are de recuperat mult după primul tur și n-o poate face printr-o astfel de întâlnire în care a comis destule greșeli, a fost neconvingător.  În ce privește viziunea în politica externă Iohannis a fost școlăresc, cu o viziune îngustă, redusă la parteneriatul cu SUA, UE și NATO. Aici, Ponta a punctat vorbind de Republica Moldova, de Serbia...

Ce urmează?

Teoretic, miercuri, dezbatere la postul B1 TV și joi la Antena 3. Candidatul Iohannis nu are ce pierde. Ar trebui să se prezinte și la aceste dezbateri, să iasă la joc, spune CTP.

Jurnalistul Cristian Tudo Popescu intervievat de Magda Prelipceanu