Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul de securitate americano-afgan, aproape de semnare?

Între 10.000 și 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după 2014, când e prevăzută o retragere masivă, anunță președintele afgan, Hamid Karzai. Totul depinde de semnarea unui tratat de securitate cu Statele Unite, examinat în aceste zile de Loya Jirga, marea adunare tradiţională afgană.

”Dacă acest tratat va fi semnat, între 10.000 şi 15.000 de militari străini vor rămâne în Afganistan. Când spun «militari» nu mă refer doar la americani, ci şi la trupe din alte ţări NATO, din ţări ca Turcia sau alte ţări musulmane”, spune Hamid Karzai.

El a făcut aceste declaraţii în faţa celor aproximativ 2.500 de delegaţi la Loya Jirga, marea adunare tradiţională afgană, care va examina până duminică, la Kabul, un tratat bilateral de securitate cu Washington-ul. Documentul a fost negociat timp de mai multe luni între Statele Unite şi Afganistan.

Ministrul american de externe John Kerry a anunţat miercuri că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele afgan Hamid Karzai asupra ”termenilor” tratatului, document care va reglementa prezența militară străină în Afganistan după 2014, odată cu încheierea misiunii de luptă NATO.

La rândul său, Kabulul a publicat un proiect de acord potrivit căruia militarii americani care vor rămâne în Afganistan după 2014 vor beneficia de imunitate judiciară, principalul punct de dispută între cele două ţări.

Adunarea Loya Jirga are loc într-o sală a campusului Şcolii Politehnice, în vestul Kabulului. Din cauza riscului comiterii unor atentate de către insurgenţi talibani, care se opun cu fermitate acestui acord, în capitala afgană a fost instalat un dispozitiv de securitate impresionant.

Dacă va fi aprobat de Loya Jirga, tratatul de securitate va fi trimis parlamentului afgan spre adoptare, după care ar putea fi promulgat de către președintele Karzai.