Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie "nu va impune restricţii românilor şi bulgarilor după 1 ianuarie"

Guvernul britanic nu va prelungi restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari după 1 ianuarie 2014, a anunţat ministrul adjunct de Interne, Mark Harper. 

Politicianul britanic a estimat însă că acest lucru nu va determina un aflux masiv de români şi bulgari în Regatul Unit, estimând că aceştia se vor îndrepta cu precădere către Germania, Italia sau Spania.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Intervenţia lui Mark Harper, care răspunde de imigraţie, este prima de acest fel în care oficialităţile estimează efectul sfârşitului restricţiilor asupra migraţiei românilor şi bulgarilor.

Deși nu s-a hazardat să dea estimări concrete, ministrul britanic a spus că în niciun caz nu se va repeta situația de după 1 mai 2004, când Marea Britanie a deschis piața muncii din primul moment pentru cetățenii a opt foste state comuniste, care au aderat atunci la Uniunea Europeană.

Mark Harper a reamintit că fostul ministru de Interne al Guvernului laburist al vremii, Jack Straw, a recunoscut că acea măsură a reprezentat o "eroare spectaculoasă".

Prognozele oficiale de atunci indicau o migrație netă de 15 mii pe an din cele opt țări, iar migrația netă reală a fost de 200 de mii pe an, cu precădere polonezi.

Acest fenomen migratoriu fără precedent pentru Marea Britanie a contribuit, potrivit părerii unor analiști, la pierderea alegerilor de către Partidul Laburist în 2010.

Ministrul adjunct de Interne, care este și deputat al Partidului Conservator condus de premierul David Cameron, insistă că majoritatea românilor și bulgarilor se va îndrepta spre alte țări, precum Germania, Italia sau Spania.

În Italia și Spania sunt deja câte un milion de români, dar recesiunea din aceste țări i-a încurajat pe unii dintre aceștia să se îndrepte către Marea Britanie, unde ritmul de creștere economică este printre cele mai ridicate din UE.

Pe lângă Marea Britanie, alte opt țări, printre care Germania și Franța, își vor deschide complet piața muncii pentru români și bulgari.

 

Considerente electorale

 

Mark Harper a respins solicitările unor deputați din aripa de dreapta a Partidului Conservator de a fi extinse cu încă cinci ani restricțiile pentru români și bulgari.

Ministrul a spus că tratatul UE nu permite impunerea de restricții dincolo de șapte ani de la aderarea unui stat și că în cazul impunerii unor astfel de restricții, chiar curțile britanice le-ar declara ilegale.

Explicațiile lui Mark Harper au fost criticate de liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage.

"E complet ridicol că ministrul britanic al Imigrației are așa un control redus cu privire la cine poate și cine nu poate intra în Regatul Unit", a spus Farage citat de cotidianul Daily Express, ziar care se pregătește să înmâneze o petiție cu peste 100 de mii de semnături premierului Cameron, în care se cere prelungirea cu cinci ani a restricțiilor pentru români și bulgari.

Liderul UKIP, partid care dorește ieșirea Marii Britanii din UE, a anunțat că va face din accesul pe piața muncii al românilor și bulgarilor principala temă de campanie pentru alegerile europene din iunie 2014.

Sondajele de opinie arată că UKIP s-ar putea clasa pe primul loc în acel scrutin și o bună parte dintre alegătorii săi sunt foști votanți ai Partidului Conservator.

Londra, Petru Clej, despre restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa britanică a muncii