Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politica siriană a Germaniei, sub tirul criticii

politica_siriana_a_germaniei_sub_tirul_criticii.jpg

Preşedintele federal, Joachim Gauck

Preşedintele federal Joachim Gauck a vizitat o tabără de refugiaţi sirieni, în landul Saxonia-Inferioară. Societatea pentru Popoarele Ameninţate cere autorităţilor să primească 50 de mii de refugiaţi sirieni. Guvernul a acceptat cinci mii.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Preşedintele federal Joachim Gauck şi-a exprimat solidaritatea cu sirienii care se opun dictaturii lui Assad. Pentru a afla detalii despre situaţia din Siria şi despre soarta refugiaţilor care se află, în prezent, în  Germania, Gauck s-a deplasat joi în tabăra de refugiaţi din Friedland, din land-ul federal Saxonia Inferioară. Totodată, a asistat la un curs de integrare la care participă refugiaţii din această ţară sfîşiată de un sîngeros război civil.

În momentul de faţă, peste 2,2 milioane de copii, femei şi bărbaţi au fugit din Siria. Zeci de mii au reuşit să ajungă într-o ţară geografic apropiată, trăind în tabere improvizate în Iordania, Liban sau Turcia. Cei mai mulţi dintre ei nu dispun de mijloace de trai, 4 din 5 refugiaţi au datorii, precum rezultă din sondaje ale unor organizaţii umanitare.

Guvernul federal s-a declarat de acord să primească cinci mii de sirieni. Toţi cei care sosesc în Germania ajung la început în tabăra de triere din Friedland, de unde ulterior sunt repartizaţi în cămine din diferitele landuri.

Societatea pentru Popoarele Ameninţate (cu sediul la Göttingen) a cerut autorităţilor germane să primească cel puţin 50 de mii de sirieni. Dacă ţările vecine cu Siria, cu mult mai mici decît Germania, întind o mînă de ajutor refugiaţilor, primind zeci de mii de persoane, Germania şi Europa au obligaţia de a acorda azil acestor oameni, se arată într-o declaraţie a Societăţii, care în cursul vizitei lui Gauck la Friedland a organizat o veghe, pentru a protesta contra politicii Guvernului federal.

O cerere similară a fost dată publicităţii şi de organizaţia Pro Asyl. Primirea unor refugiaţi, se arată într-un comunicat de presă, „este o poruncă umanitară”. Organizaţia a apelat şi la solidaritatea populaţiei germane, cerînd să dea dovadă de o mai mare acceptare a străinilor. Apelul are în vedere incidentele rasiste de astă vară din cartierul est-berlinez Hellersdorf, unde locuitorii, instigaţi de grupuri xenofobe şi radicale de dreapta, au manifestat împotriva inaugurării unui cămin pentru refugiaţi.

Şi ministrul de Interne din landul Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, s-a pronunţat în favoarea ridicării numărului de refugiaţi sirieni cărora Republica Federală să le acorde azil.

Primirea a numai cinci mii de refugiaţi, a declarat el pentru Deutschlandradio Kultur, este evident prea puţin.

Potrivit radio-difuziunii germane, numărul total al sirienilor care în ultimii doi ani au reuşit să ajungă în Germania este de 20 de mii. Într-un interviu acordat joi dimineaţă postului de radio Deutschlandfunk, comandantul statului major al Armatei Libere Siriene, Salim Idriss, a mulţumit autorităţilor germane pentru sprijinul acordat refugiaţilor. În acelaşi interviu, Idriss şi-a exprimat speranţa că islamiştii radicali nu vor ieşi ca învingători din războiul civil.

Totodată, Salim Idriss a subliniat că înlăturarea lui Assad rămîne obiectivul principal al Opoziţiei siriene.