Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis la RFI: USL e de domeniul trecutului, a murit, nu există

LIVE TEXT: Candidatul ACL Klaus Iohannis despre turul decisiv al alegerilor prezidenţiale. Liberalul a vorbit vineri la RFI despre dezbaterile cu Victor Ponta, votul din străinătate, politica externă a României şi refacerea USL.

Dezbaterile electorale

Cred ca au satisfacut curiozitatea alegatorilor. Dezbaterile in turul 2 sunt obligatorii pentru a da electoratului posibilitatea sa cunoasca mai bine cei doi candidati, din acest motiv am acceptat sa merg la cele 2 dezbateri cu toate ca nu au fost organizate la integere intre cele 2 staff-uri.

Au fost dezbateri unilateral anuntate de candidatul Ponta, pentru a da posibilitatea oamenilor sa ma vada, sa ne vada. Au fost dezbateri utile, partial bune, prima a avut mai degraba formatul unui talk-show, a doua a avut mai degraba formatul unei dezbateri electorale de tur 2. In ansamblu a fost bine ca am avut si aceste 2 dezbateri.

Mai bine ar fi fost sa avem o mare dezbatere organizata pe o platforma neutra  cu participarea tuturor jurnalistilor care ar fi dorit sa vina acolo. Politica externa nu a ajuns sa fie dezbatatuta deloc in aceste 2 seri. in ansamblu, decat deloc, mai bine asa.

Ar fi fost suficienta o dezbatere, dar tinand cont ca prima a fost organizata pe formatul unui talk-show am decis sa merg la a 2-a. Mai mult de 2 cred ca ar fi fost deja putin exagerat.

Reactiile pe care le-am avut au fost foarte bune. Cred ca am avut o prestatie buna.

 

 

Legislatia anticoruptie

In materie de anticoruptie intotdeauna se mai poate adauga ceva, intotdeauna se mai poate imbunatati legislatia. Sunt foarte multi politicieni acuzati de acte de coruptie si adusi in fata justitiei, mie imi convine fiindca imi doresc o curatire a clasei politice. Daca DNA isi face treaba pana la capat, atunci acest lucru duce la o imbunatatire neta a clasei politice, lucru de care avem nevoie ca de aer.

USL

Este imposibila refacerea USL-ului. Este o poveste pe care o tot tine la cald dl Ponta. USL e de domeniul trecutului, a murit, nu exista. Acea poveste ca dl. Ponta reface USL-ul cu dl. Tariceanu.

Dl.Tariceanu e un fel de PFA politic, nu exista acel partid al lui Tariceanu. E o chestiune destul de hilara ca un mare partid precum PSD-ul sa faca o alianta cu un PFA. Tinteste un anumit electorat care, cu nostalgie se gandeste, probabil la vremurile in care a existat USL. Sigla nu poate fi folosita.

Politica externa

Este nevoie sa ne asezam cu toate partidele politice, sa elaboram o viziune pentru Romania europeana. Sa vedem care sunt prioritatile noastre, ce vrem noi de la UE si avem sansa sa devenim un membru proactiv care joaca rolul de mare tare in UE.

Imi doresc un proiect al nostru. Aceasta poate fi elaborat doar impreuna cu partidele politice si specialistii. Un exemplu simplu: fiecare guvernare vine in materie de autostrazi cu un plan, noi nu am reusit pana acum sa facem o strategie pe care sa o pastram de-a lungul anilor si de aceea am ajuns in coada clasamentelor si la capitolul absorbtia fondurilor.

Nu vreau sa inventez alte axe decat cele care sunt. Avem cei 3 piloni pe care se sprijina politica externa a Romaniei: parteneriatul strategic cu SUA, locul si rolul nostru in NATO si locul nostru in UE. Acesti piloni sunt vitali si trebuie pastrati, nu trebuie sa inventam si altfel de axe. Vad ca exista o tendinta la contracanditatul meu de a inventa o axa Bucuresti-Beijing.

Relatiile cu Rusia sunt puternic deteriorate din cauza crizei din estul Ucrainei si Romania trebuie sa fie foarte atenta. Este nevoie sa fim aici in echipa. Aceasta este una din situatiile unde nu trebuie sa facem nota discordanta, trebuie sa fim parteneri de cursa lunga in parteneriatele cu NATO, SUA si UE. Altfel nu se poate rezolva situatia.

Problema romilor

La noi problema integrarii romilor se poate realiza numai prin educatie si e nevoie de programe pe termen lung. Cand UE va accepta ca e nevoie de un program european pentru astfel de situatii. Solutii multe si punctuale nu rezolva problema. E nevoie de integrare prin educatie. Asta spun de 20 de ani incoace si nu imi voi schimba parerea. Guvernele care s-au succedat au cautat intotdeauna solutii facile si rapide. Nu se poate asa ceva. Fara un plan pe termen mediu si lung nu se obtine aproape nimic.

Principala problema de imagine a Romaniei in strainatate

Nu avem o imagine conturata. Nu am reusit in 25 de ani sa avem o imagine a Romaniei. Unii se concentreaza pe imaginea creata de problemele romilor, altii se axeaza pe problema creata de multitudinea de politicieni corupti. Nu am fost capabili sa avem o strategie de imagine. Pana si Germania, care are oricum o imagine pozitiva, are un departament care se ocupa doar de promovarea imaginii in strainatate. Este absolut insuficient acel proiect cu o frunzulita, e nevoie de o strategie ampla, gandita pe termen lung. Trebuie sa ne gandim la promovarea Romaniei inclusiv prin imaginea presedintelui.

Trebuie sa existe o entitate care creeaza strategia de promovare a imaginii tarii.

Alegeri in diaspora

Guvernul Ponta a aratat ca nu a fost o lipsa de organizare, a dorit si doreste sa suprime votul in diaspora. Masurile luate au fost absolut insuficiente. Marirea de la 5 la 6 cabine de vot nu vor fi deloc suficiente.

Am luat act de incompetenta Guvernului si de lipsa de dorinta de rezolvare. Avem voluntari la toate sectiile din diaspora, la ei se gasesc formularele pentru declaratia pe proprie raspundere si vom sprijini astfel oamenii, le vom spune cum trebuie sa completeze declaratia, ca sa fluidizam votul.

Maine este ultima zi cand conform legii Guvernul e obligat sa depuna proiectul de buget in Parlament. Nu am vazut asa ceva. Sunt convins ca in 2015 Guvernul PSD va veni cu cresteri de impozite si taxe si simularile facute la Ministerul Finantelor ne arata ca spre asta se merge si in Guvern. Este pacat, pentru ca se putea lua alte masuri dar acest Guvern pur si simplu nu doreste sa rezolve problemele romanilor.

Voi pune in discutie publica problemele importante ale Romaniei. Aceste chestiuni nu pot fi rezolvate doar de o parte. Candidez pentru ACL, imi doresc un Guvern din partidul meu pentru ca altfel problemele se rezolva foarte greu. Voi avea un Guvern al meu, sunt sigur ca in 2015 vom fi in situatia in care vom putea schimba acest Guvern cu unul care chiar isi doreste sa miste lucrurile.

 
Klaus Iohannis, intervievat de Cosmin Ruscior, despre refacerea USL