Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: Feţe cenuşii, dezamăgire şi mulţi nervi la sediul PSD

Dezamăgire la sediul PSD, în noaptea alegerilor prezidenţiale. Exit-poll-urile nu au fost suficient de convingătoare pentru mulţi dintre simpatizanţii veniţi în Kiseleff nr. 10. Reacţiile la cald anticipau parcă eşecul candidatului Victor Ponta.

Cu doar trei minute înainte de ora nouă seara, toate privirile erau aţintite spre ecranul gigantic din curtea sediului PSD. Vreo 50 de simpatizanţi cu feţe încordate aşteaptă exit-poll-urile. Imediat după anunţarea estimărilor la urne urmează o mică explozie de bucurie.

Explozia de bucurie se stinge însă repede, când simpatizanţii văd un exit-poll favorabil lui Klaus Iohannis.

Imediat, feţele şi-aşa încordate devin de-a dreptul sumbre: nimeni nu zâmbeşte, nimeni nu se mai bucură. Primele reacţii la cald sunt de un optimism neconvingător. "Sunt foarte bucuroasă, dar am emoţii, că e diferenţa prea mică. Eu m-aşteptam 60% să aibă domnul Ponta", spune o doamnă care ţine la piept drapelul României.

Doi paşi mai încolo, un bărbat mic de statură fierbe de furie când apare pe ecran Klaus Iohannis. Bărbatul se plimbă agitat ca un leu în cuşcă. Mai are puţin şi se aruncă asupra ecranului: "La puşcărie, bă! Mamăăă, mi-e rău! Aoleu!".

Într-un colţ de umbră stă un domn la vreo 35 de ani, cu o faţă resemnată. Omul recunoaşte, fără s-o spună direct, că Victor Ponta a pierdut: "Este cam strâns, dar cumva aşteptat. Poate că mobilizarea a fost foarte mare în Bucureşti şi în străinătate".

Înăuntru, un paznic se ceartă de zor cu o simpatizantă care vrea şi ea să stea lângă reporteri. Liderii PSD ies din biroul preşedintelui unul câte unul şi trec în viteză pe lângă ziariştii insistenţi. Oamenii politici driblează microfoanele şi se fac nevăzuţi în noapte, cu feţe lungi şi gri, fără să dea declaraţii.

Două sute de metri mai încolo, pe eleganta Şosea Kiseleff, bine păziţi de jandarmi, câteva mii de manifestanţi cer zgomotos prelungirea votului pentru românii din diaspora.

Câţiva demonstranţi le cer socoteală jandarmilor de ce nu-i lasă să înainteze spre sediul PSD.

Un manifestant scutură un gard de protecţie, suficient pentru ca masivii jandarmi cu figuri de piatră să tresară.

Încet-încet, manifestanţii se îndreaptă spre centrul Capitalei, anticipând parcă victoria lui Klaus Iohannis: "Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse!".