Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Nicolăescu la RFI: Cei care cer demisia mea sunt demagogi; fac apel la înţelepciunea şi bunul simţ al sindicatelor

eugen_nicolaescu_rfi_cei_care_cer_demisia_mea_sunt_demagogi_fac_apel_intelepciunea_bunul_simt_sindicatelor.jpg

Grevă de avertisment în sistemul sanitar, organizată de federaţia Sanitas

Revendicările federaţiei Sanitas pot fi rezolvate pe calea dialogului, declară într-un interviu la RFI ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în contextul grevei de avertisment de luni din sistemul sanitar. Liberalul spune că nu-şi va da demisia, aşa cum îi cer sindicatele, cărora le aminteşte că în 2008 i-au oferit o diplomă de excelenţă pentru modul de colaborare.

Eugen Nicolăescu e de părere că greva de avertisment din sistemul sanitar e un demers firesc, din punct de vedere sindical: "Din punct de vedere sindical, este un demers normal. Din punct de vedere al modului în care doreşte cineva să-şi obţină nişte doleanţe, să le facă practice, cred că este un demers care din punctul meu de vedere putea fi rezolvat, cum cred în continuare că poate fi rezolvat, pe calea discuţiilor, pe calea negocierilor, pe calea dialogului. Dar sigur, eu nu pot să opresc un sindicat să facă ceea ce doreşte".

Federaţia Sanitas i-a cerut demisia ministrului Sănătăţii. În replică, Eugen Nicolăescu spune că această solicitare este "demagogică": "Atâta timp cât eu până acum am făcut tot ce se poate în acest sector, mă îndoiesc că acest lucru îl doresc. Asta-şi doresc unii sau alţii, ca să pară mai vocali, să pară mai importanţi şi mai interesanţi. Vă aduc aminte, poate s-a uitat acest lucru, că în anul 2008, la sfârşitul mandatului meu de ministru, federaţia Sanitas mi-a oferit o diplomă de excelenţă pentru modul de colaborare. Credeţi că s-a schimbat ceva în structura mea de comportament, de atitudine, de atunci? Nu s-a schimbat nimic, dimpotrivă, sunt la fel de aplecat pentru problemele oamenilor, sunt la fel de deschis la dialog, sunt la fel de deschis să găsesc soluţii şi cu ei la masă se pot găsi. Deci din punctul meu de vedere, sunt declaraţii pur demagogice, pe care le fac unii sau alţii, ca să pară mai importanţi".

Întrebat dacă este optimist că greva generală poate fi evitată, Eugen Nicolăescu a răspuns: "Eu cred în înţelepciune, în raţiune, în bun simţ, pentru că altfel n-am sta de vorbă. Am convingerea că în următoarele zile, toate aceste aşa-zise neconcordanţe, necorelări, aşa-zise lucruri care nu sunt în regulă îşi vor găsi o soluţie".

 

Sănătatea va primi 6% din PIB, dar până în 2016

 

Eugen Nicolăescu precizează că Sănătatea va primi 6% din PIB în următorii trei ani: "Într-adevăr, 6% din PIB pentru Sănătate, dar până în 2016. Noi suntem de-abia în 2013, mai sunt trei ani din programul de guvernare. Deci în consecinţă, noi am convenit că vom discuta pe măsură ce se declanşează creşterea economică pe care eu sper că acest Guvern va fi capabil s-o facă, atunci vom stabili un calendar, cum să ajungem la acest 6% din PIB, care trebuie să fie compus din contribuţiile oamenilor, din contribuţiile bugetului, din contribuţiile de asigurări private de sănătate, care încă n-au început să funcţioneze. Deci avem un plan întreg la mijloc, pe care încercăm să-l punem pe picioare de anul viitor, cu pachetul de bază, cu pachetul minimal, după aceea cu pachetul de asigurări private".

Eugen Nicolăescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre greva de avertisment a federaţiei Sanitas