Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Participare masivă la vot la Londra, din nou mii de oameni nu ajung să voteze

Participarea la vot în cele trei secții de la Londra s-a dublat, dar mai multe mii de oameni nu și-au putut touși exercita dreptul constituțional, deși organizarea scrutinului a fost mult mai bună decât la turul I.

În toate cele trei secții birourile de votare au fost complete – șapte membri, fiecare cu câte o ștampilă de vot, iar voluntarii, oamenii de ordine și poliția au asigurat o mai bună fluență a votării.

Cu toate acestea, cozile nu s-au redus, ci au fost de două ori mai mari decât pe 2 noiembrie: la Centru Civic Brent de la Wembley de circa 4000 de persoane la ora 9.30, la Institutul Cultural Român de circa 2500 de persoane la ora 10.30 și la Secția Consulară de circa 1500 de persoane.

Secția de la ICR a stabilit, probabil, un record istoric pentru algerile din România, acolo votând până la ora 19, deci în 12 ore 3850 de persoane, deci o cadență de votare de peste 300 pe oră.

Un record care ar fi putut aparține secției de la Wembley, e vizavi de celebrul stadion, în nord-vestul Londrei, acolo unde se află cea mai mare concentrare de populație din Regatul Unit, dar unde poliția nu a mai permis accesul votanților în clădirea unde se afla secția de votare la etajul I începând cu ora 19.

Alegătorii aflați acolo, în marea lor majoritate lucrători manuali, au protestat pașnic, scandând “Jos Ponta”, “Hoții”, “Jos Comuniștii”, “Ponta, nu uita, te așteaptă DNA”. Furia lor nu era îndreptată împotriva poliției din sectorul Brent, care primise ordin să menținea ordinea într-o clădire ce aparținea consiliului local și unde era închiriată o sală unde avea loc votarea, ci împotriva autorităților care nu au deschis secții suuplimentare de votare la turul al doilea.

Am întâlnit mulți alegători care nu votaseră la turul I și au venit acum să voteze la turul al doilea. Ce i-a adus la vot pe acești oameni.

“Minciuna și corupția”, spuneau la unison mai mulți votanți de la Secția Consulară. Nu era greu de dedus că votau pentru Klaus Iohannis. De altfel, mi-a fost imposibil să găsesc un votant Ponta. La Londra, premierul a obținut 7% în primul tur și dublarea numărului de votanți la turul al doilea nu i-a fost tocmai favorablă, eufemistic vorbind.

Mulți dintre votanții lui Iohannis de la Londra provin adeseori din regiuni sărace ale României, unde populația, uneori chiar ruele și prietenii lor, votează majoritar pentru Ponta. Cum se explică acest lucru?

“Eu știu probabil mai multe decât ei”, îmi spune o votantă din Craiova. “Nu au cu ce să ne prostească aici așa cum o fac acasă, cu o sticlă de ulei”, îmi spune un votant din Bistrița Năsăud. “După ce vii aici, ți se schimbă mentalitatea”, conchide o votantă din Suceava.

Obstinația de a vota

Oamenii stăteau răbdători la coadă, sub o ploaie intermitentă. La ICR am întâlnit o pensionară care stătea de trei ore pe un scăunel, așteptând să-i vină rândul în spatele a cel puțin 1000 de votanți.

“Am stat cinci ore și jumătate la coadă la turul I, dar am apucat să votez. Stau aici din iarna trecută, am lucrat 29 de ani în sănătate și am 700 de lei pensie. Dacă aveam bani, stăteam în România, așa am fost nevoită să vin pe capul fiicei mele”, spune pensionara.

“Aș dori ca justiția în România să funcționeze corect, iar tinerii care au studii să poată să rămână în țară, să nu mai ia calea Europei. Iată, eu sunt plecat de 10 ani, dar aș vrea să pot să mă întorc în țară în următorii cinci ani”, mi-a declarat un tănăr care tocmai se așeza la coada de 500 de metri de la Secția Consulară. 

La ora 19 (21 la București) atmosfera s-a însuflețit dintr-o dată la ICR când lumea a văzut că rezultatul exit-poll-ului îi dădea practic la egalitate pe cei doi candidați.

“Acești oameni pot câștiga alegerile”, mi-a spus Monica Macovei, candidata care aici a obținut 27% din voturi în turul I, arătând spre votanții care așteptau răbdător sub umbrele. Ea însăși aștepta de șase ore să voteze. Repetarea situației din 2009 părea dintr-o data o ipoteză extreme de plauzibilă.

Până la urmă, nu voturile din Diaspora au făcut diferența, dar entuziasmul votanților ca aceștia de la Londra, obstinația lor de a își exercita dreptul constituțional în pofida tuturor adversităților a fost molipsitor și a întors un rezultat care părea la un moment dat dinainte hotărât.