Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse pe tema acordului dintre Iran şi marile puteri

controverse_pe_tema_acordului_dintre_iran_si_marile_puteri.jpg

Secretarul american de Stat, John Kerry (Foto: Reuters/Jose Miguel Gomez)

Marile puteri şi Iranul au încheiat la Geneva un prim acord istoric privind programul nuclear iranian. Totuşi, atmosfera nu e deloc senină, iar divergenţele din Statele Unite sunt pe măsură.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

După o noapte albă la Geneva, ministrul american de Externe, John Kerry, a făcut duminică turul televiziunilor, luminând detaliile acordului interimar cu Teheranul.

"Negocierile de acest tip nu ţin de arta fanteziei sau a idealului, ci de aceea a posibilului, un posibil verificabil şi clar în capacitatea sa de a oferi mai multă siguranţă Israelului şi întregii regiuni", a punctat şeful diplomaţiei americane.

E o idee, aceasta, pe care Opoziţia republicană nu pare gata s-o îmbrăţişeze.

"Se impune prudenţă când prietenii şi aliaţii regionali se opun cu hotărâre. Să nu uităm, să nu trecem cu uşurinţă peste faptul că avem de-a face cu Iranul, stat care sprijină şi finanţează terorismul mondial", avertiza deputatul republican, Kevin McCarthy.

Artileria republicană ţinteşte cu precădere un punct nevralgic al înţelegerii şi anume recunoaşterea implicită a dreptului Teheranului de a îmbogăţi uraniu.

"N-am găsit în detaliile textului final nimic care să blocheze o eventuală tentativă a Iranului de a se dota cu arma nucleară. Au în continuare această posibilitate", consideră un influent senator republican, Saxby Chambliss.

Pentru arhitecţii acordului, următoarea jumătate de an reprezintă o şansă acordată islamiştilor de la Teheran de a-şi dovedi credibilitatea şi a dovedi că programul lor nuclear are într-adevăr scopuri paşnice.

"Obiectivul nostru politic rămâne acela de a nu permite Iranului să se înarmeze nuclear. În acest sens, aranjamentul interimar reprezintă un mic pas înainte, îngheţând unele activităţi şi menţinând grosul sancţiunilor. Senatul va lua în discuţie o nouă rundă de măsuri punitive deja aprobate în Cameră în luna iulie. Consider că trebuie să continuăm cu sancţiunile, dar să amânăm cu şase luni punerea lor în aplicare, dacă Teheranul se ţine de cuvânt", opina unul dintre liderii minorităţii demcrate din Cameră, Steny Hoyer.

New York, Radu Tudor, despre acordul dintre Iran şi marile puteri